Оновлено вимоги МОЗ щодо медоглядів працівників закладів освіти

Міністерство охорони здоров’я оновило вимоги до організації та проведення профілактичних медичних оглядів. Ці вимоги набувають чинності з 01 жовтня 2024 року. Відповідно Служба освітнього омбудсмена роз’яснила деякі питання медичного огляду працівників закладів освіти.

Оновлено вимоги МОЗ щодо медоглядів працівників закладів освіти

Профілактичний медичний огляд працівників закладів освіти

Що включатиме обов'язковий профілактичний медичний огляд працівників закладів освіти з 01 жовтня 2024 року?

Обов’язковий профілактичний медичний огляд буде включати: 

лабораторні дослідження:

  • загальний аналіз крові (включно з лейкоцитарною формулою); 
  • глюкоза крові;
  • загальний аналіз сечі; 
  • серологічні дослідження крові на інфекційні хвороби; 
  • дослідження калу на виявлення гіменолепідозу та ентеробіозу;
  • бактеріологічні дослідження (лише для окремих категорій працівників);

обстеження лікарями-спеціалістами: 

  • терапевт або лікар загальної практики – сімейний лікар;
  • дерматовенеролог;
  • отоларинголог; 
  • стоматолог; 
  • психіатр;

інструментальні дослідження: 

  • вимірювання артеріального тиску; 
  • електрокардіограма; 
  • інші дослідження;

флюорографія: 

проводиться при проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу.

Чи потрібно працівникам закладів освіти щорічно проходити флюорографію?

Відповідно до Переліку, затвердженого наказом МОЗ від 23 липня 2002 року № 280 (у редакції наказу МОЗ від 08 листопада 2023 року № 1925, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2023 року за № 2013/41069), передбачено, що флюорографія проводиться при проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, зокрема діагностики латентної туберкульозної інфекції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Тобто, лише при належності до групи підвищеного ризику розвитку туберкульозу таке дослідження має проводитися 1 раз на рік. І це визначає заклад охорони здоров’я.

Перелік яких щеплень потрібно мати працівнику закладу освіти для допуску його до роботи? З якою періодичністю необхідно робити ці щеплення?

В оновленому Переліку виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб, який набуде чинності  01.10.2024, є працівники закладів освіти.

Відповідно до абзацу 24 підпункту 20 частини 1 статті 8 Закону України “Про систему громадського здоров’я”, передбачено, що МОЗ затверджує перелік інфекційних хвороб та професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти таких інфекційних хвороб. Наразі відповідний проєкт наказу розроблений МОЗ та проходить процедуру погодження у структурних підрозділах. 

Наказ МОЗ від 04 жовтня 2021 року № 2153 “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”, який визначає обов’язкові профілактичні щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, призупинено до кінця воєнного стану.

Психіатричний огляд працівників закладів освіти

Основною вимогою є наявність чинної довідки форми № 100-2/о на час допуску працівника до роботи. Через п’ять років працівник має проходити повторний періодичний психіатричний огляд, результати якого у вигляді довідки за формою №100-2/о надає роботодавцю.

Психіатричний огляд проводять відповідно до статті 11 Закону України “Про психіатричну допомогу”, а також додають лабораторне визначення в крові карбогідрат-дефіцитного трансферину методом капілярного електрофорезу та в сечі наркотичних засобів і психотропних речовин.

Позачерговий психіатричний огляд проводиться на вимогу роботодавця у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами, при наявності згоди особи. Така процедура наразі не розроблена. Тож Служба освітнього омбудсмена наполягає на розробці такої процедури.

Вартість та оплата медогляду працівників закладів освіти

У листі МОЗ повідомило, що заклади охорони здоров’я самостійно визначають вартість своїх послуг. Відповідно до постанови КМУ від 23.05.2001 р. № 559 “Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок”, витрати закладів і установ охорони здоров’я, пов’язані із проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ і організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.

Перекладання на педагогічних працівників витрат на проходження обов’язкових медичних оглядів є незаконним та порушує їхні права.

Джерело: Служба освітнього омбудсмена України  

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

ІКТ в закладі дошкільної освіти

Як застосовувати ІКТ в закладі дошкільної освіти: способи використання, «хмарні технології», добірка методичних матеріалів для вихователя-методиста
22185

Індивідуальна програма розвитку учня школи

Якщо у вашому закладі освіти є учні з особливими освітніми потребами, то для них потрібно розробити індивідуальну програму розвитку. Хто розробляє цей документ, на основі якої інформації та які частини він має містити?
99390

НМТ / ЗНО у 2025 році

Як буде проходити НМТ у 2025 році, починаємо дізнаватися вже зараз. Адже майбутні вступники розпочали підготовку до іспитів. Що чекає їх наприкінці навчального року?
138

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді