Реалізовуємо варіативну складову дошкільної освіти

Перед педагогами та батьками часто постає запитання: як забезпечити реалізацію різнобічних здібностей дитини дошкільного віку? Саме з цією метою державний стандарт передбачає варіативну складову дошкільної освіти, яка значно розширює освітній простір дітей. Про варіанти реалізації цієї складової, підготовку старших дошкільників до школи та інше — у квітневому числі журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Оптимальною формою задоволення потреб та інтересів дітей дошкільного віку є поглиблена гурткова робота. Про особливості організації гуртка в дошкільному закладі, зокрема алгоритм дій зі створення гуртка, читайте у матеріалі «Реалізуємо варіативну складову дошкільної освіти» у журналі «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Загальновідомо, що збереження здоров’я кожної дитини — це один із основних напрямів діяльності дошкільного навчального закладу. А ефективною формою організації роботи з розвитку здорової та життєво компетентної особистості є гурткова робота. Про особливості організації гурткових занять, співпрацю з родинами дітей, які відвідують гурток, — у статті «Гурток як засіб формування основ здорового способу життя».

У дошкільному навчальному закладі можуть функціонувати гуртки різного профільного спрямування. Так, з метою розвитку мовлення та творчих здібностей дошкільників доцільно організувати, наприклад, літературну студію. Засідання такої студії на теми «Віршування» та «Зустріч із відомим поетом» — у статті «Літературна студія «Поети й поетеси».

У цьому числі пропонуємо добірку матеріалів для роботи зі старшими дошкільниками, зокрема з розвитку мовлення, логіко-математичних здібностей дітей, формування їхніх уявлень про простір і час тощо. Це такі статті, як-от: «Простір і час у житті дитини дошкільного віку», «Математика у грі», «Логіко-математичний розвиток старших дошкільників засобами казки», «Навчаємо дітей грамоти творчо».

Продовжуємо публікувати тренінги для педагогів. Про те, які базові потреби дитини мають стати психологічною основою її взаємин із педагогом, а також як організувати освітніх процес із урахуванням цих потреб, — у тренінгу «Практика реалізації педагогіки розуміння». А поліпшити свою дикцію та техніку мовлення педагоги зможуть під час тренінгу «Техніка мовлення. Робота над удосконаленням дикції».

У цьому числі журналу для вас також:

  • інформація про Усесвітній день молока та рекомендації щодо відзначення цього свята з дошкільниками;
  • конспект інтегрованого заняття для дітей старшого дошкільного віку «Знають дорослі й діти: молоко — найкорисніше у світі»;
  • сценарій музично-спортивної розваги до Дня захисту дітей для дітей середнього дошкільного віку «Спритні рятівники».

Про все це та інше — у квітневому числі журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Освітні програми для використання в закладах дошкільної освіти у 2024/2025 навчальному році

Зміст освітнього процесу в закладі дошкільної освіти реалізовують відповідно до вимог чинних програм розвитку, виховання й навчання дітей. Вибір програм на навчальний рік обговорює та затверджує педагогічна рада закладу
53177

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

З досвіду STEM-освіти у початкових класах

Як учні створили фітокартину та робота-поливальника — своїм досвідом реалізації STEM-проекту в початковій школі ділиться Анна Савіцька, вчитель інформатики
34125

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді