Реалізовуємо варіативну складову дошкільної освіти

Перед педагогами та батьками часто постає запитання: як забезпечити реалізацію різнобічних здібностей дитини дошкільного віку? Саме з цією метою державний стандарт передбачає варіативну складову дошкільної освіти, яка значно розширює освітній простір дітей. Про варіанти реалізації цієї складової, підготовку старших дошкільників до школи та інше — у квітневому числі журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Оптимальною формою задоволення потреб та інтересів дітей дошкільного віку є поглиблена гурткова робота. Про особливості організації гуртка в дошкільному закладі, зокрема алгоритм дій зі створення гуртка, читайте у матеріалі «Реалізуємо варіативну складову дошкільної освіти» у журналі «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Загальновідомо, що збереження здоров’я кожної дитини — це один із основних напрямів діяльності дошкільного навчального закладу. А ефективною формою організації роботи з розвитку здорової та життєво компетентної особистості є гурткова робота. Про особливості організації гурткових занять, співпрацю з родинами дітей, які відвідують гурток, — у статті «Гурток як засіб формування основ здорового способу життя».

У дошкільному навчальному закладі можуть функціонувати гуртки різного профільного спрямування. Так, з метою розвитку мовлення та творчих здібностей дошкільників доцільно організувати, наприклад, літературну студію. Засідання такої студії на теми «Віршування» та «Зустріч із відомим поетом» — у статті «Літературна студія «Поети й поетеси».

У цьому числі пропонуємо добірку матеріалів для роботи зі старшими дошкільниками, зокрема з розвитку мовлення, логіко-математичних здібностей дітей, формування їхніх уявлень про простір і час тощо. Це такі статті, як-от: «Простір і час у житті дитини дошкільного віку», «Математика у грі», «Логіко-математичний розвиток старших дошкільників засобами казки», «Навчаємо дітей грамоти творчо».

Продовжуємо публікувати тренінги для педагогів. Про те, які базові потреби дитини мають стати психологічною основою її взаємин із педагогом, а також як організувати освітніх процес із урахуванням цих потреб, — у тренінгу «Практика реалізації педагогіки розуміння». А поліпшити свою дикцію та техніку мовлення педагоги зможуть під час тренінгу «Техніка мовлення. Робота над удосконаленням дикції».

У цьому числі журналу для вас також:

  • інформація про Усесвітній день молока та рекомендації щодо відзначення цього свята з дошкільниками;
  • конспект інтегрованого заняття для дітей старшого дошкільного віку «Знають дорослі й діти: молоко — найкорисніше у світі»;
  • сценарій музично-спортивної розваги до Дня захисту дітей для дітей середнього дошкільного віку «Спритні рятівники».

Про все це та інше — у квітневому числі журналу «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як природно навчати іноземної мови в дошкільному віці

Чому педагоги дошкільних закладів з гордістю заявляють, що їхні вихованці вже у молодшій групі вивчають іноземні мови, у середній — розв’язують математичні рівняння, а в старшій — вивчають основи комп’ютерної грамотності? Чи варто починати навчання іноземної мови в дошкільному віці?
3869

Заняття з англійської мови в дитячому садку

Виберіть конспект заняття з англійської мови в дитячому садку, що найліпше підійде вашим вихованцям, а також скачайте інфорграфіку із вправами для дітей різного віку.
30093

Виховуємо патріотів на заняттях з англійської мови

Виховувати в дітей патріотичні почуття можна навіть під час вивчення іноземної мови. Поговоріть із дошкільниками на заняттях з англійської мови про Батьківщину, неповторність її природи, про суспільні й сімейні цінності
3862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді