Омбудсмен вважає неправомірним початок навчального року в серпні

Освітній омбудсмен вважає, що початок навчання в серпні є порушенням

Початок нового навчального року

Розвиток комунікативних навичок педагогів: план роботи

Достроковий початок навчального року в середині серпня є порушенням чинного законодавства.

Таку тезу висловив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, коментуючи рішення деяких місцевих органів влади про початок навчального року з 19 серпня.

Як він зауважив, під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку та закінчення визначаються Кабінетом Міністрів.

Проте нині відповідна постанова уряду, що регулює початок та закінчення 2024/25 навчального року, ще не видана, тому правових підстав розпочинати новий рік раніше 1 вересня немає.

За словами освітнього омбудсмена, порушенням чинного законодавства є відкликання педагогів з літніх відпусток, що мають тривати 56 днів і зазвичай закінчуються у другій половині серпня.

Також він зазначив, що відкликання педагогів з відпустки заборонено законодавством.

«Чи можна відкликати вчителів з відпустки раніше? Ні, це заборонено законодавством — відповідно до статті 79 Кодексу законів про працю України, відкликати з відпустки можна лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків; для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації. Працівник має надати згоду для відкликання його з відпустки! Початок навчального року під ці причини не підпадає. Тобто відкликати раніше — це порушити трудове законодавство», — акцентував Сергій Горбачов.

Джерело: FB-сторінка Сергія Горбачова

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді