В Україні впровадять альтернативні заклади дошкільної освіти

В Україні планують створити нові типи закладів дошкільної освіти

Розвиток дошкільної освіти в Україні

Чи правильно оформлюєте додатки до наказів

За даними Держстату в Україні в 2022 році було 499 приватних дитсадків, а в 2021 році 497 закладів. Оновлені статистичні дані за 2023 рік стануть відомі в кінці квітня. Щодо комунальних дитсадків, то наразі працюють 12603 дошкільні заклади, 2290 з яких у дистанційному форматі. 

Таку інформацію зазначила заступниця міністра освіти і науки з питань дошкілля Євгенія Смірнова. 

«Наразі в нас покриття дошкільною освітою 72,9%. Тобто в нас не всіх дітей є доступ до дошкільної освіти. Хоча це така базова норма, котра введена нобелівським лауреатом, що early childhood це 13% прибутку в країні потім», — зауважила заступниця керівника МОН. 

Саме тому в освітньому відомстві активно працюють над тим, аби максимально задовільнити потребу дітей в дошкільній освіті. Зокрема розпочато пілотування альтернативних форм здобуття такої освіти. Одним з них є сімейний дитячий садок. 

«Мені здається що нам 100% потрібний ріст мережі. Щоб кожна дитина була включена в освіту та це можливо завдяки абсолютно різним формам. І тут також хочеться додати про форму, окрім сімейного це може бути корпоративний дитячий садок котрий можна відкривати біля підприємства», — розповіла Євгенія Смірнова. 

За її словами, у МОН розробляють покрокову інструкцію для заснування подібних закладів дошкільної освіти. Тому це потребує багатьох змін в нормативно-правові акти, та щоб ця можливість розросталася і ставала більш впровадженою. Нині робоча група опрацьовує всі необхідні вимоги, зокрема й санітарні вимоги, особливості кадрового аспекту та заробітних плат вихователів. 

«Також зараз в комітеті проходить до кінця обговорення закон України № 8030 по дошкільній освіті. І ми як Міністерство освіти і науки сподіваємося, що він буде такий інноваційний. Він дасть потужну можливість нашим дошкільним закладам розвиватися, вони зможуть самостійно формувати необхідний собі штатний розпис, а ми не будемо його керувати зверху», — поділилася заступниця очільника освітнього відомства. 

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4923

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді