Кабмін погодив законопроєкт про зміни фінансування вищої освіти

Уряд погодив законопроєкт про зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти з 2024 року

Фінансування вищої освіти в Україні

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

5 січня у Кабінеті Міністрів України схвалили проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», який далі розглядатимуть у Верховній Раді.

Мета законопроєкту — розширити інструменти державного фінансування вищої освіти через розвиток принципу співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних (юридичних) осіб та підвищити ефективність використання держресурсів.

Передбачається, що протягом наступних п’яти років частка вступників, які можуть отримати державну фінансову підтримку для здобуття вищої освіти на денній формі навчання, збільшиться на 40%.

Зміст законопроєкту передбачає відмову від жорсткого розділення на «бюджетників» і «контрактників». У законопроєкті зазначено наступні системи фінансування:

  • Частина студентів навчатиметься безоплатно за державним або регіональним замовленням. 
  • Більша частина студентів навчатиметься за системою співфінансування, коли частину коштів за них сплачуватиме держава у формі державного гранту або пільгового довгострокового кредиту, а інша фінансуватиметься за кошти фізичних (юридичних) осіб. 
  • Можливість навчатися лише за кошти фізичних та юридичних осіб.

Насамперед, розмір державного гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання знань та обраної вступником спеціальності. Іншу частину студент оплачуватиме за кошти фізичних (юридичних) осіб або матиме можливість отримати пільговий довгостроковий кредит.

Відповідні нововведення мають розвинути принцип «гроші ходять за студентом», що передбачає фінансування не закладів, а здобувачів освіти. Саме тому абітурієнт зможе вільно обирати заклад освіти, форму навчання та освітню програму. Зі свого боку, це надасть йому більше самостійності та впливу на формування індивідуальної освітньої траєкторії.

Зокрема, система державного замовлення також залишиться. Вступникам на конкурсній основі буде надано можливість безоплатно здобувати освіту на місцях державного й регіонального замовлень. 

У разі затвердження законопроєкту Верховною Радою, то нова система грантів запрацює вже з вересня 2024 року. Ці зміни сприятимуть зростанню фінансових ресурсів у сфері вищої освіти, а також посилять спроможність українців оплачувати здобуття вищої освіти завдяки механізму співфінансування.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74149

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді