Освіта дає знання, а знання - це дуже потужна сила!

Ігри-знайомства для дітей

Роль освіти в житті людини неможливо переоцінити, це свого роду перехрестя – живучи в теперішньому часі, використовується мудрість минулого, для звершень в майбутньому.

«Освіта – це єдина зброя, яку ви можете використовувати, щоб змінити світ», - говорив Нельсон Мандела, і в період війни ця цитата сприймається особливо гостро, зрозуміло та актуально.

Зараз кожен з нас в першу чергу дбає про збереження свого життя та близьких, але війна триває вже третій місяць і ми маємо адаптуватись до нових умов. Військові працюють на своєму фронті, а ми, освітяни, попри все маємо працювати на своєму, заради дітей - нашого майбутнього!

Сьогодні українці вимушено знаходяться в різних куточках світу. Частина наших дітей вже пішли до найближчих шкіл біля місць свого перебування, інші – долучаються до освітнього процесу в Україні, що наразі триває в форматі онлайн навчання. Я завжди говорю про те, що професія вчителя дуже складна навіть за мирного часу, а в період війни і поготів. Багато з них також не вдома, але попри труднощі, вони усміхнені, підготовлені та мотивовані щоранку виходять в прямий ефір і займаються справою свого життя, бо їх місія сьогодні не тільки давати знання, а і підтримувати моральний дух учнів. Важко визначити що з цих двох завдань зараз важливіше.

Завдання нас, дорослих, закласти аксіому для своїх дітей - вчитись варто завжди і не принципово, ви для цього прочитаєте корисну книжку, пройдете онлайн курс чи відвідаєте лекцію. «Вік живи – вік учись!» В залежності від того, що людина вивчає, чим цікавиться, складається її особистість.

Сучасна освіта потребує зміни вектору від того, щоб заучувати академічні знання, які зараз є в легкому доступі через Вікіпедію чи Google, до формування навичок спілкування, переживання кризи, формування команд і знаходження свого місця у світі, що дуже швидко змінюється.

Навчатись потрібно, не як випробування терпіння, бо так треба, а надихаючись. Сприймати пізнання нового, як творчість. Пізнавати ті напрямки життя, які цікаві. Цікавість - це ключовий інгредієнт успішного навчання і успішного життя.

Освіта розширює горизонти і допомагає робити усвідомлений вибір для себе і для інших, впливає на наше знання того, що є правильним і неправильним, посилює наш моральний компас.

Освіта підвищує впевненість у собі, але навіть найобдарованіша людина не зможе домогтися успіху, якщо буде лінуватися і тільки мріяти про ідеальне майбутнє. Потрібно працювати!

Ми, освітяни, сьогодні докладаємо максимум зусиль аби виростити гідне та освічене молоде покоління українців, які чітко формулюють та аргументують власні думки та ідеї, здатні відстоювати позицію та розвивати свою роль у суспільстві.

Нині кожен з нас проходить випробування війною, але тільки гідно його пройшовши, ми здобудемо перемогу не тільки над ворогом, що став на нашу землю, а і над собою, сформувавши платформу з міцним фундаментом для нових досягнень!

Освіта дає нам можливість зробити себе сильним! Не втрачаймо такого шансу!

Олег Попов,

Експерт сфери освіти, архітектор особистостей, засновник та директор школи MIDGARD

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247952

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді