Який формат навчання буде в новому навчальному році?

У Міністерстві освіти та науки розповіли про формат навчання школярів у 2023/2024 навчальному році

Формат навчання в школах

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Великий розрив в офлайн та онлайн навчанні — це дуже складна проблема, тому зараз міністерство працює над розробкою відповідної стратегії щодо її вирішення. 

Зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік і школярі повернутися за парти, ймовірно, що в прямому значенні цього слова.

Через це в населення виникло багато запитань і суперечок. Саме тому в освітньому відомстві опублікували роз’яснення щодо початку навчального року 2023/24. 

За словами заступника міністра освіти та науки Андрія Сташківа, новий навчальний рік для більшості дітей має розпочатися в офлайн форматі, але це буде можливим лише за наявності у закладі освіти надійного укриття.

«Минулого навчального року у нас фактично 75% навчальних закладів, шкіл мали укриття, які дозволяли там перебувати більше половини учнів, які навчаються у цих навчальних закладах. Урядом виділено півтора мільярда гривень на облаштування укриттів у навчальних закладах, на даний момент проводяться відповідні роботи і укриття облаштовуються. Ми розуміємо, що не всі школи в Україні зможуть розпочати навчальний рік в офлайн форматі, але... відсоток шкіл, які мають укриття, буде значно більшим, ніж був на кінець минулого року», - акцентував представник освітнього відомства.

Як зауважив Андрій Сашків, якщо в осінньо-зимовий період будуть складнощі з електропостачанням, то школи діятимуть, як минулого року — за відключень працювали дистанційно або працювали очно за наявності генераторів. Він зазначив, що повернення дітей на очне навчання підтримує більшість батьків, навіть у відносно прифронтових регіонах. При цьому МОН не робить поновлення очного навчання обов'язком. Батьки можуть обрати для дітей форму навчання.

Також у МОН розробили пропозиції для різних категорій дітей.

Що змінюємо для дошкільнят:

  • можливість переведення на місця в садочках, що де-юре зайняті, але не використовуються фізично;
  • пропонують готові проєкти типових укриттів;
  • допомагають областям з моделюванням нової мережі (очних, змішаних та дистанційних закладів).

Щоб повернути очне навчання в українські школи, є такі можливості: 

  • створення умов для «тимчасового переведення» з однієї школи (де нині немає укриття) до іншої (з укриттям) зі збереженням місця;
  • закупівля автобусів для підвезення дітей;
  • облаштування укриттів і бомбосховищ.

Для дітей, що перебувають за кордоном, з’являться такі зміни:

  • нова освітня програма в українській школі (вивчають лише український компонент для уникнення подвійного навантаження, але збереження зв’язку з державою — 6-8 годин на тиждень);
  • спрощена система перезарахування решти навчальних дисциплін;
  • розроблена спеціальна навчальна програма «Global Ukraine»;
  • нова форма навчання для дітей за кордоном лише у вибраних дистанційних школах в кожній області, а значить зменшення навантаження вчителів та класів там, де вони можуть працювати очно чи змішано.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді