Як батькам звернутися до фахівців для участі в програмі раннього втручання

Коли батькам варто звернутися за підтримкою до фахівців щодо програми раннього втручання та чим це корисно

Виховання дітей з порушеннями розвиткуІгри-знайомства для дітей

Сім’ї з дітьми до 4 років, у яких є порушення розвитку або існує ризик, що вони з‘являться, можуть скористатися послугами Центру раннього втручання та отримати підтримку й супровід фахівців.

Відповідно до даних на 1 січня 2022 року, в Україні понад 6,5 тисяч родин отримували послугу раннього втручання. Вона доступна сім’ям, де є діти:

  • з медичним діагнозом — діти з синдромом Дауна, дитячим церебральним паралічем, мікроцефалією тощо;
  • з ознаками затримки розвитку — бажано, щоб скринінг проводив медичний фахівець, проте батьки також можуть проаналізувати, які навички вже сформовані, а що маляті ще не вдається залежно від нормативів розвитку (таблиця з «червоними прапорцями» та додаток  —Мій малюк»);
  • з груп ризику — малюки, які народилися передчасно або під час важких пологів, усиновлені діти тощо.

У разі, коли батьки мають будь-які сумніви або хвилювання щодо розвитку дитини, відносин з нею, її поведінки або взаємодії з іншими людьми, вони можуть звернутися за консультацією до фахівців. Переглянути перелік офлайн-центрів раннього втручання можна на сайті Міністерства соціальної політики за посиланням (окремо реєструватися не треба).

Коли сім’я вперше звертається до Мережі раннього втручання, вона проходить консультативну зустріч з фахівцем, де разом з родиною визначають подальші шляхи роботи. Знайомство може відбуватися як у приміщенні Центру РВ, так і під час домашнього візиту.

Зокрема, програма раннього втручає передбачає:

  • визначення цілей (зазвичай, на період від трьох до шести місяців);
  • комплексний підхід і роботу команди: психолога, логопеда, педіатра або дитячого невролога, фахівця соціальної роботи та фізичного терапевта;
  • взаємодію сім’ї з первинним провайдером послуги, який за потреби консультується з іншими колегами;
  • зустріч раз на тиждень фахівця з родиною в природньому для дитини середовищі;
  • офлайн- і онлайн-формат.

Здебільшого надання послуги завершується, коли дитині виповнюється чотири роки, однак батьки можуть припинити її достроково. Після завершення програми відбувається етап переходу, який триває від шести до 12 місяців.

За матеріалами медіагрупи «Накипіло»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4936

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді