Несприятливі реакції після вакцинації — це нормально

Теми:
Виникнення реакцій після вакцинації є нормальним і може тривати кілька днів

Реакції на вакцинацію від коронавірусуВиховний процес у 2021/2022 н. р.: нові рекомендації МОН

Виникнення несприятливих реакцій після вакцинації від COVID-19 є нормальним і може тривати кілька днів.

Таку інформацію зазначили в повідомленні Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я.

«Після вакцинації від COVID-19 можуть виникати різні реакції, і це нормально. Усі реакції, які з’являються після щеплення, у медичних колах називають «несприятливі події після імунізації», або «НППІ». Усі ліки, включно з вакцинами, мають свої ризики. Зазвичай реакції на них незначні і тривають лише декілька днів», — зауважили в Центрі громадського здоров'я.

Зокрема, у разі якщо людина після щеплення відчуває дискомфорт, то в установі радять звернутися до лікаря та повідомити про свій стан.

«Якщо після щеплення ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря. Усі серйозні випадки НППІ ретельно розслідуються, щоби визначити, чи дійсно вони пов’язані з вакцинацією», — наголошують у повідомленні державної установи.

Медичні працівники, до яких звертаються пацієнти зі скаргами на свій стан здоров’я протягом 30 днів після щеплення, мають повідомити про це Державний експертний центр через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду.

«Медичний працівник має надати повідомлення про підозру на НППІ протягом 48 годин із моменту його виявлення. Інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт», — підкреслили у Центрі громадського здоров'я при МОЗ України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
692

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді