Як пільги та конкурси створюють корупційні ризики під час вступу

Справедливий доступ до вишів залишається однією з проблем, що пов'язана з корупційними ризиками

Корупційні ризики в освітіЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Справедливий доступ до закладів освіти в Україні досі залишається однією з суспільних проблем, яка пов'язана із високими корупційними ризиками.

Таку інформацію зазначено в Державній антикорупційній програмі, яку опублікували на сайті Кабінету Міністрів. 

Відповідна антикорупційна програма містить заходи, спрямовані на підвищення ефективності системи запобігання корупції в різних сферах суспільного життя, зокрема й в освіті.

Зокрема в Кабміні акцентують, що в Україні тривалий час однією з ключових проблем недовіри до системи вищої освіти є явище корупції під час вступу до закладів вищої освіти, у подоланні якого досягнуто значного прогресу шляхом запровадження зовнішнього незалежного оцінювання.

Проте досі є велика можливість корупційних ризиків, наприклад, за творчим конкурсом та внутрішнім вступним екзаменом. Такі правила прийому мають надзвичайно високий ризик необґрунтованої деформації оцінок.

Іншим корупційним чинником під час вступу до закладів вищої освіти в антикорупційній програмі названо необґрунтоване надання пільг та преференцій вступникам.

Наприклад, пільги для складання внутрішнього іспиту замість зовнішнього незалежного оцінювання використовувались недоброчесно особами, які за медичними показаннями насправді підлягали оцінюванню у загальному порядку.

Окрім того, у документі зазначається, що уже понад 10 років умови прийому до вишів  передбачають можливість подання заяв про участь у конкурсному відборі в електронній формі. Така практика є не тільки зручною для вступників, але і забезпечує належну прозорість, оперативність та уникнення зайвого контакту із членами приймальної комісії.

«Однак до сьогодні для деяких категорій осіб можливе подання заявок лише у паперовій формі. Наприклад, за наявності розбіжностей в даних вступника в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, стать, громадянство тощо) і у відповідному документі про освіту, здобуту раніше, та у сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання чи у разі подання іноземного документа про освіту, здобуту в іноземному закладі освіти, особа вимушена йти до кожної приймальної (відбіркової) комісії, які теоретично можуть прийняти різні рішення щодо одного і того ж питання — допуску вступника до конкурсу», — повідомляється в антикорупційній програмі. 

Для того, щоб вирішити зазначені проблеми, в Державній антикорупційній програмі зафіксовано розширення сфери застосування зовнішнього незалежного оцінювання, розширення сфери застосування електронних кабінетів і скорочення частки випадків обов’язкового подання документів у паперовій формі.

Зокрема, запланована відмова від пільг із заміни зовнішнього незалежного оцінювання на іспити в закладі вищої освіти, окрім обмеженого переліку вступників за безумовними медичними підставами та осіб, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Мозковий штурм — інструмент сучасної педагогічної ради

«Сучасна педагогічна рада» — поняття широке і нечітке. Тут можна розуміти інноваційну, інтерактивну, нестандартну форми проведення педради, а чи яку іншу, не менш цікаву. Ми ж зупинимося на методі брейнштормінгу, або мозкового штурму, який дедалі більше входить в освітню практику і є ознакою нетрадиційного підходу керівництва у виборі форм роботи з педагогами
12258

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
72705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді