Вплив розвитку штучного інтелекту на сферу освіти

Українці аналізують переваги та недоліки роботи бота зі штучним інтелектом

Поява штучного інтелекту в УкраїніІгри-знайомства для дітей

Українські користувачі бурхливо відреагували на відкриття доступу до чат-бота зі штучним інтелектом ChatGpt.

Інформацію, щодо вільного доступу до програми зі штучним інтелектом, зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Українці одразу стали тестувати можливості бота, ставити йому різноманітні запитання, просити порад, пропонувати написати статті, вірші, казки і навіть законопроєкти.

У листопаді 2022 року компанія OpenAI представила чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT, який вразив користувачів своїми розширеними функціями. Ця нейромережа спеціально розроблена як персональний помічник. Бот може взаємодіяти зі співрозмовником, давати відповіді на запитання, підказувати й надавати поради.

Користувачі мережі діляться в соцмережах, що бот може давати чіткі відповіді на конкретні запитання. Наприклад, може порадити, як правильно розставити розділові знаки в реченні чи порівняти ідейно-художні особливості різних літературних творів. Штучний інтелект легко шукає й видає відповіді на запитання зі шкільної програми, може допомогти виконати домашнє завдання.

За словами розробників чат-бота, він здатний автоматично генерувати учнівські твори та есе будь-якого рівня, давати розгорнуті відповіді на аналітичні питання, складати презентації, писати жарти, вірші і навіть компʼютерні програми. Усе це безсумнівно вплине на подальший розвиток системи освіти, адже учні та студенти зможуть користуватися цією програмою для виконання навчальних завдань.

Серед тестувальників ChatGpt був і міністр юстиції Денис Малюська. Він запросив інтелект розробити законопроєкт і отримавши результат. «Підозрюю, що мін‘юст чекають скорочення вже з понеділка», — жартівливо прокоментував це випробування очільник відомства.

Окрім того, наразі бот не чітко реагує на фрагменти поетичних та абстрактних текстів. У цих випадках бот намагається підтримати діалог, сприймаючи передусім пряме значення наведених слів.

Гірше реагує бот на запитання, пов’язані з актуальними подіями, приміром із перебігом російської агресії в Україні. На стартовій сторінці й у відповідях на запитання програма наголошує, що обмежено володіє інформацією про події після кінця 2021 року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Завершуємо навчальний семестр у школі

На закінчення навчального семестру в закладах загальної середньої освіти педагоги підбивають підсумки роботи, звітують. Нині звіт учителя за семестр — це здебільшого вчасне виставлення оцінок за семестр, коректно заповнені класний журнал і табелі навчальних досягнень учнів
207108

Психолого-педагогічна характеристика учня: як скласти

Часто практичним психологам закладів освіти надходить запит на діагностику дитини та подання результатів обстеження в різні служби. Оптимальним варіантом представлення результатів обстеження є психологічна характеристика учня.
406213

День цивільного захисту у закладі освіти

Зазвичай День цивільного захисту планують на квітень-травень. Заняття цього дня мають бути цікавими учням, аби вони воліли набути практичні навички захисту за надзвичайних ситуацій
36525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді