Алгоритм дій щодо встановлення опіки над дитиною під час війни

У Міністерстві реінтеграції опублікували роз’яснення та алгоритм дій під час оформлення опікунства над дитиною в умовах воєнного часу

Встановлення опіки над дитиноюІгри-знайомства для дітей

Процедура всиновлення або встановлення опіки складна та довготривала, але на період воєнного стану в Україні її спростили для дітей, що залишилися без батьківського піклування (місце перебування батьків чи законних представників наразі невідоме). Така форма опіки має назву «тимчасове влаштування». Перелік документів для її оформлення зменшений.

Особливості цього варіанту процедури встановлення опікунства опублікували в Телеграм-каналі Міністерства реінтеграції.  

Таким чином, скористатися правом тимчасово прихистити дитину, яка опинилася без батьків у воєнний час, можуть особи, які перебувають з нею в сімейних, родинних стосунках (зокрема, хрещені батьки).

Щоб оформити тимчасове влаштування, потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання чи перебування дитини й надати такі документи:

  • заяву;
  • копію паспорта;
  • документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки з дитиною;
  • довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;
  • довідку про наявність чи відсутність судимості в опікуна (її можна отримати онлайн через портал «Дія»).

Зокрема, надані документи розглядають протягом одного місяця. Після позитивного рішення служба у справах дітей видає наказ про тимчасове влаштування дитини — він є підставою для її тимчасового перебування в сім’ї родичів. Наказ дає право представляти інтереси дитини перед третіми особами.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді