Процес закриття малокомплектних шкіл в Україні триватиме кілька років

В Україні у зв’язку з укрупненням шкіл, за попередніми підрахунками, доведеться звільнити 10 тисяч вчителів

Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки, в інтерв’ю Українській правді. Життя повідомила про майбутнє скорочення кількості вчителів у зв’язку з закриттям малокомплектних шкіл.

Процес закриття малокомплектних шкіл почнеться влітку цього року і триватиме ще кілька років. 

За словами Інни Совсун, передбачити, яку кількість шкіл доведеться закрити, наразі неможливо. Також вона повідомила, що цього року укрупнення не буде масовим.

«По-перше, тому що передбачено механізм можливості залишення цієї школи, якщо громада бере на себе частину її фінансування. Це буде дуже залежати від того, яка частка громад зможе забезпечувати існування таких шкіл, а яка – ні. Ми не можемо це зараз передбачити на 100%», — зазначила І. Совсун.

В Україні співвідношення кількості вчителів та учнів є значно більшим, ніж, наприклад, в ЄС. У нас на одного вчителя припадає 8 учнів, у ЄС – 15 учнів. Зараз в Україні третина шкіл – це школи з наповнюваністю класів менше 5 дітей.

У зв’язку з цим більшу частину грошей держава витрачає на утримання малокомплектних шкіл. Кожна конкретна школа отримуватиме більше коштів, якщо кількість закладів буде скорочено.

За словами І. Совсун, у межах  скорочення шкіл відповідно доведеться, за попередніми підрахунками,  звільнити 10 тисяч вчителів

Ймовірніше закривати школи чи переформатовувати мережу будуть тільки під час літніх канікул. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді