Чи готові діти у п’ять років до школи

Освітній омбудсмен пояснив різницю готовності до школи 5-річних і 6-річних дітей

Готовність дитини до школи: як говорити з батьками

Організація шкільного навчання в ігровій формі для дітей віком 5 років доволі проблематична.

Таке судження висловив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці Facebook.

Зокрема, омбудсмен представив результати дослідження готовності 5-річної дитини до школи:

Мотиваційна готовність

Дітей, яким виповнилось 6 років, навчання в школі приваблює як серйозна змістовна діяльність, яка призводить до певного результату.

Зате 5-річна дитина виявляє прагнення до школи тільки заради зовнішніх атрибутів (тобто їх приваблює саме приміщення школи, предмети шкільного інтер’єру тощо), що свідчить про їхню неготовність до навчання.

Інтелектуальна готовність

За даними дослідження, серед 6-річних опитуваних дитят 73% продемонстрували високий рівень інтелектуальної готовності до навчання у школі. А серед дітей 5-річного віку лише 14%. Середній рівень показали 27% дітей 6-ти років та 72% дітей 5-ти років.

Емоційно-вольова готовність

У віці 6 років діти можуть зменшити імпульсивність реакцій і здатні тривалий час виконувати не дуже привабливе завдання. Одночасно діти 5-річного віку не мають вольової регуляції поведінки, що знов свідчить про їхню неготовність до навчання.

Психологічна готовність

59% шестирічних малят показали високий рівень готовності в цьому аспекті дослідження, а серед 5-річних дітей — лише 5%. Середній рівень у 41% 6-річок та 76% 5-річок. Також 19% 5-річок продемонстрували низьку психологічну готовність.

Саме тому, Сергій Горбачов переконує, що у 6 років дитина більше готова до навчання в школі, ніж у 5 років.

Як зазначають в офісі омбудсмена, інтерес на раннє навчання дітей росте, часто за запитом самих же батьків.

Негативні наслідки, до яких це може призвести:

  • формування із запізненням важливих і необхідних для даного віку елементарно-природних навичок (дитина не вміє зав’язувати шнурки, застібати ґудзики, різати хліб тощо);
  • порушення особистісного розвитку (затримується формування природних для даного віку компонентів особистісної зрілості, з’являються певні особистісні і поведінкові девіації (страхи, тривожність, нав’язливість тощо), надміру ранні й виражені соціальні страхи, часті захворювання, алергії, дизартрії, емоційні дисфункції тощо;
  • затримка формування навчальної мотивації, виникнення різноманітних невротичних реакцій, у т.ч. виявів та ознак дезадаптації, здатних переростати в стійкі риси особистості й «вивчену безпорадність».

«5-річки та 6-річки — це дві абсолютно різні вікові групи дітей, робота з якими потребує різного підходу», — наголошує Сергій Горбачов.

«Для дітей 5-и років організувати шкільне навчання в ігровій формі проблематично. Це потребує не лише розробки спеціальних освітніх програм, пошуку нових підходів щодо адаптації дітей, перекваліфікації вчителів початкових класів, а й переобладнання освітнього простору, який має відповідати віковим, психологічним, фізичним особливостям дитини», — акцентував омбудсмен.

Варто нагадати, що 11 листопада в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет озвучив ідею, аби діти йшли в школу з п'яти років. За його словами, розглядають усі за та проти такого кроку.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Плануйте справи, щоб встигати

Універсального рецепту, як побудувати день, щоб і робочі, і особисті справи встигнути виконати, немає. Але ж у вас точно є знайомі керівники, які якось із ними справляються. Прочитайте цю статтю і дізналися чотири секрети, як встигати виконувати робочі та особисті завдання і залишатися в ресурсному стані.
2648

Як скласти освітню програму: від теорії до практики

Освітня програма — обов’язковий документ ЗДО. Педагогічні колективи мають право обирати для використання в роботі чинні освітні програми, перелік та особливості реалізації яких обговорює та схвалює педагогічна рада закладу дошкільної освіти.
24474

Як організувати фізкультурно-оздоровчу роботу в закладі дошкільної освіти

Фізкультурно-оздоровчу роботу в дошкільних закладах проводять, аби забезпечити рухову активність дітей та сприяти їхньому повноцінному фізичному розвитку. Розглянемо основні завдання
31243

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді