Як уберегти освітян та дітей від одночасного зараження на грип та COVID-19

Навчання у більшості закладів освіти успішно розпочалося. Зараз перед освітянами стоїть завдання захистити себе та дітей від респіраторних хвороб

Колишня міністрка охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook наголосила: «Вакцинація проти грипу у 2020 році набирає ще більшої значущості. Бо захворіти і на грип, і на COVID-19 одночасно це вже занадто. Але, на жаль, можливо».

Як організовувати протиепідемічні заходи

Крім того, незабаром українці увійдуть в епідсезон, в якому циркулюватимуть два небезпечні віруси — SARS-CoV-2 та вірус грипу. Тому вакцина проти грипу та інші заходи безпеки є важливими.

Як уберегти освітян та дітей від одночасного зараження на грип та COVID-19

Як запровадити вакцинацію від грипу

Важливо ретельно дотримуватися усіх заходів безпеки і подбати про вакцинацію від грипу для себе, своєї родини та всіх працівників.

Щоб стримати поширення вірусу важливо дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки, дотримуватися фізичної дистанції, носити маски в громадських місцях.

«Протягом минулого епідсезону (2019/2020) на грип та ГРВІ перехворіли на 7,1% менше українців, аніж в попередні роки. Це закономірно, адже через пандемію ми вживали заходів безпеки та мільйони людей перебували вдома на карантині місяцями. Така ситуація не лише в Україні. Однак, дослідники попереджають, що слід бути обережними при інтерпретації цих даних, оскільки в час пандемії тестування на респіраторні віруси, не пов’язані з SARS-CoV-2, проводили значно менше, ніж зазвичай», - зауважила Уляна Супрун.

Як уберегтися

По-перше важливо не ігнорувати заходів безпеки. Вакцинуватися проти грипу. Так, вакцина проти грипу не захистить вас від COVID-19 і не гарантує 100% захисту від грипу. Але навіть якщо працівник захворіє на грип, завдяки щепленню хвороба мине без тяжких ускладнень.

Щеплюватися можна протягом всього епідсезону — з осені й до весни. Але чим раніше, тим краще. Попросіть вашого сімейного лікаря повідомити вас одразу, коли вакцини будуть в наявності — у нього в кабінеті або в аптеках.

Ускладнення від хвороби є найбільш небезпечним наслідком грипу та у деяких випадках призводять до смерті людини. Вакцинуватися потрібно усім, але передусім тим, хто ризикує захворіти на грип чи постраждати від його наслідків найбільше.

Дотримання заходів безпеки

Не менш важливим за вакцинацію є дотримання простих заходів безпеки.

  • Часто та ретельно мийте руки. Найкраще це робити звичайними водою та милом. Якщо поруч їх немає — обробляйте спиртовмісним антисептиком.
  • Дотримуйтеся фізичної дистанції. Намагайтесь менше часу перебувати в місцях великого скупчення людей. Одягайте захисну маску в громадських місцях.
  • При чханні або кашлі закривайте рот і ніс внутрішнім згином ліктя.
  • При перших симптомах ГРВІ — залишайтеся вдома та подзвоніть своєму сімейному лікарю! З початком сезону респіраторних вірусів 2020 року будь-який пацієнт, який має неспецифічні ознаки респіраторної вірусної інфекції, повинен пройти тестування на SARS-CoV-2.

До винайдення вакцини від COVID-19, в нас є лише два способи як ми можемо захистити себе: вакцинація проти грипу і дотримання заходів безпеки.

Джерело: сторінка Facebook Уляни Cупрун

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді