Карантин, дистанційка, вакцинація: що знати про роботу закладів освіти

Автор
Головний редактор порталу «Педрада»
Кабінет Міністрів затвердив рішення про відсторонення від роботи нещеплених педагогічних працівників. Що встановлюють карантинні обмеження та що врахувати - у статті.

Зменшувати надбавку через відмову від вакцинації - неправомірно

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновників та керівників закладу освіти, які мають забезпечити щоденний контроль за виконанням заходів, проведення відповідної роз'яснювальної роботи, розробку алгоритмів дій на випадок надзвичайної ситуації, недопущення до роботи персоналу, який потребує самоізоляції тощо.

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

Кабмін ухвалив зміни до урядової постанови від 9 грудня 2020 р. № 1236, що передбачають механізм відсторонення від роботи працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації проти СOVID-19 та які відмовляються або ухиляються від її проведення.

Рішення Кабміну опублікували на офіційному порталі Уряду.

Відповідно до постанови, з 8 листопада 2021 року керівники закладів освіти мають забезпечити контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19 працівниками, обов’язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом МОЗ від 4 жовтня 2021 р. № 2153.

Керівники закладів освіти мусять відсторонювати від роботи (виконання робіт) працівників без необхідної вакцинації, які відмовляються або ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19.

Однак, у Кабінеті Міністрів наголошують, що відсторонення від роботи має відбуватись відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю, частини другої статті 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» та частини третьої статті 5 закону «Про державну службу».

Строк відсторонення невакцинованих працівників від роботи триватиме до усунення причин, що його зумовили.

Процес відсторонення педагогічного працівника здійснюватиметься шляхом видання наказу або розпорядження керівника з доведенням його до відома особам, які відсторонюються.

Окрім того, норми про відсторонення від роботи не стосуватимуться тих освітян, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти СOVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19.

Як відсторонити від роботи: ПРИКЛАДИ ДОКУМЕНТІВ

Карантинні обмеження: як працюють заклади освіти

Кабмін ухвалив зміни, що встановлюють нові карантинні обмеження, зокрема, й для закладів освіти. Правила почали діяти з 20 вересня.

У разі введення "жовтого" рівня епідемічної небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено за умови наявності не менше як у 80% працівників закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародного, внутрішнього або іноземного сертифіката. Сертифікат може підтверджувати:

  • вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати);
  • вакцинацію від COVID-19 повним курсом однодозної чи дводозної вакцини (зелені сертифікати);
  • негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;
  • одужання особи від зазначеної хвороби.

У разі введення "червоного" рівня епідемічної небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено, якщо 100% працівників закладу освіти матимуть документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат. Сертифікат може підтверджувати:

  • вакцинацію від COVID-19 повним курсом однодозної чи дводозної вакцини (зелені сертифікати);
  • негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;
  • одужання особи від зазначеної хвороби.

Чинність COVID-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19 однією дозою вакцини (жовті сертифікати) від дати введення дози становитиме 120 днів, двома дозами (зелений сертифікат) – 365 днів.

Чинність сертифіката має бути підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Дистанційне навчання: роз'яснення МОЗ

Роз'яснення опубліковано на сайті МОЗ. Обмеження, будуть діяти при кожному з рівнів епідемічної небезпеки. Рініше вони були затверджені Кабміном.

«Зелений» рівень епідемічної небезпеки (низький рівень захворюваності):

  • Відвідування закладів освіти дозволено у звичайному режимі. З дотриманням протиепідемічних заходів, затверджених головним санітарним лікарем України для дошкільних закладів та закладів освіти.

«Жовтий» та «помаранчевий» рівні епідемічної небезпеки (середній рівень захворюваності):

  • Відвідувати заклад освіти можна за умови, якщо в ньому вакциновано щонайменше 80% персоналу. Освітній процес забезпечується за різними формами: як дистанційно, так і безпосередньо в закладі освіти з дотриманням правил дистанціювання та дотримання протиепідемічних вимог.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки (високий рівень захворюваності):

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено, якщо 100% працівників закладу освіти матимуть документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат.

Дератизацію та дезінсекцію: як провести в закладі освіти

Як діяти, якщо у закладі освіти виявили СОVID-19

Якщо у працівника виявили температуру тіла понад 37,2°C або ознаки гострого респіраторного захворювання, він не допускається до роботи. Також він звернутися за медичною допомогою до сімейного лікаря.

При появі підвищеної температури тіла понад 37,2 °C або ознак гострого респіраторного захворювання вдома, співробітник повідомляє свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.

У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби СОVID-19 в одного з учнів, усі інші учні відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції, та повинні вживати заходів, передбачених галузевими стандартами в сфері охорони здоров'я.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді