Любомира Мандзій дала онлайн-інтерв’ю

В.о. міністра освіти і науки прокоментувала актуальні для освітян питання

Безплатний антикризовий онлайн-марафон для освітян: долучайтеся!

Про зарплати освітян

МОН рекомендувало керівникам органів управління освітою і керівникам закладів освіти виплачувати середню заробітну плату педагогічним працівникам в період карантину. Органи місцевого самоврядування не повинні мати проблем з виплатою заробітних плат освітянам у необхідному обсязі.

«Педагогічні працівники закладів освіти отримують заробітну плату з освітньої субвенції. В цьому році освітня субвенція розраховувалась з відповідного контингенту учнів. Для цього в державному бюджеті було збільшено субвенцію на 2,2 млрд грн. Тому з виплатою заробітної плати педагогічним працівникам у органів місцевого самоврядування точно не мало би бути проблем. <...> Інші працівники закладів освіти також мають отримувати середню заробітну плату».

За словами Любомири Мандзій, керівники органів управління освітою і керівники закладів освіти отримали листи про виплату заробітних плат освітянам.

Про перевірку роботи вчителів

Міністерство освіти не буде здійснювати жодних перевірок роботи учителів під час карантину. Відповідні перевірки не належать до компетенції освітнього відомства.

«До компетенції Міністерства освіти і науки не належить здійснення моніторингу роботи вчителя. Тому жодних перевірок з боку міністерства здійснюватись не буде».

Про літні канікули

Незважаючи на те, що навчальний рік в Україні може тривати до 1 липня, школи матимуть право самостійно визначити час початку літніх канікул. Після завершення карантину вчителі мають отримати час, щоб оцінити рівень оволодіння знаннями учнями під час дистанційного навчання. Відтак вчителі зможуть вибудувати свій навчальний план роботи з учнями. Якщо вчителі впевняться, що рівень знань учнів — належний, ті зможуть піти на канікули за рішенням школи.

«Наголошую на тому, що після скасування карантину, якщо це відбудеться наприклад у травні місяці, то дуже важливо, щоб вчителі мали можливість для діагностування ситуації, як учні засвоїли матеріал під час карантину. Чи вдалося учням зрозуміти вивчені теми?

[Карантин] не означає, що аж 1 липня всі учні вийдуть з шкільного подвір'я. Йдеться про те, що зараз учні працюють з вчителями дистанційно, але для того, щоб зрозуміти що всі школяри мали можливість опанувати матеріал потрібен час. І цей час залежить від карантину, або він буде передбачений у червні або у вересні. Цей час визначає школа. І виключно школа у праві врегулювати цю ситуацію».

Джерело: Українська правда

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як природно навчати іноземної мови в дошкільному віці

Чому педагоги дошкільних закладів з гордістю заявляють, що їхні вихованці вже у молодшій групі вивчають іноземні мови, у середній — розв’язують математичні рівняння, а в старшій — вивчають основи комп’ютерної грамотності? Чи варто починати навчання іноземної мови в дошкільному віці?
3869

Заняття з англійської мови в дитячому садку

Виберіть конспект заняття з англійської мови в дитячому садку, що найліпше підійде вашим вихованцям, а також скачайте інфорграфіку із вправами для дітей різного віку.
30093

Виховуємо патріотів на заняттях з англійської мови

Виховувати в дітей патріотичні почуття можна навіть під час вивчення іноземної мови. Поговоріть із дошкільниками на заняттях з англійської мови про Батьківщину, неповторність її природи, про суспільні й сімейні цінності
3862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді