Педрада має врахувати побажання учнів, коли обиратиме 3-й предмет для ДПА 9-го класу

Міністерство вже додало відповідну зміну до наказу

Зміни до наказу МОН №59 «Про проведення в 2018/2019 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту» передбачають, що педрада має врахувати бажання учнів, коли обиратиме трій предмет для ДПА дев’ятикласників.

У 2019-му дев’ятикласники складуть ДПА з трьох навчальних дисциплін:

  1. українська мова
  2. математика
  3. на вибір педради освітнього закладу.

За новою зміною до наказу, педрада орієнтуватиметься на побажання учнів у виборі третього предмету. Цю зміну внесено через багаточисельні звернення учнів та батьків до МОН.

«Цей вибір неодмінно має відбуватися на засадах педагогіки партнерства. Педрада не може самостійно та безапеляційно визначати третій предмет, попередньо обов’язково потрібно запитати думку дітей та їхніх батьків. Варто вести відкритий діалог, зважати на «профільність» класу тощо», — каже Лілія Гриневич..

Третім предметом можна обрати:

  • у класах, де не вивчають мову національної меншини, — біологію, всесвітню історію, географію, зарубіжну літературу, іноземну мову (англійську, французьку, німецьку, іспанську), інформатику, історію України, правознавство, українську літературу, фізику, хімію.
  • у класах, де вивчають мову національної меншини чи проводять нею заняття — біологію, всесвітню історію, географію, літературу, іноземну мову (англійську, французьку, німецьку, іспанську), інформатику, інтегрований курс «Література», історію України, правознавство, мову національної меншини, українську літературу, фізику, хімію.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Завершуємо навчальний семестр у школі

На закінчення навчального семестру в закладах загальної середньої освіти педагоги підбивають підсумки роботи, звітують. Нині звіт учителя за семестр — це здебільшого вчасне виставлення оцінок за семестр, коректно заповнені класний журнал і табелі навчальних досягнень учнів
206992

Психолого-педагогічна характеристика учня: як скласти

Часто практичним психологам закладів освіти надходить запит на діагностику дитини та подання результатів обстеження в різні служби. Оптимальним варіантом представлення результатів обстеження є психологічна характеристика учня.
406172

День цивільного захисту у закладі освіти

Зазвичай День цивільного захисту планують на квітень-травень. Заняття цього дня мають бути цікавими учням, аби вони воліли набути практичні навички захисту за надзвичайних ситуацій
36523

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді