Публічний звіт голови Державної інспекції навчальних закладів

У публічному звіті голова ДІНЗ, окрім результатів роботи за 2017 рік, зупинився на питаннях, актуальних у 2018 році

Незважаючи на те що ДІНЗ у 2017 році діяла в умовах мораторію на проведення заходів державного нагляду, інспектори все ж вивчили роботу 12-ти місцевих органів управління освітою. Також здійснили моніторингові дослідження закладів освіти.

Голова ДІНЗ звернув увагу, що з результатів аналізу роботи інспекції за 2011–2017 роки видно: всі перевірки та вивчення охопили 6% ВНЗів, і лише 0,4% загальноосвітніх навчальних закладів.

«Ми здійснюємо державний нагляд в освіті, але фактично не бачимо того, що відбувається у освіті… Тому на зміну державному нагляду (контролю) у 2018 році приходить інституційний аудит. І Державна служба якості освіти обов’язково за 10 років буде присутньою в кожному закладі освіти — а це абсолютно інша парадигма. Ми будемо бачити всі процеси, які відбуваються в кожному закладі освіти. І ми зможемо більш ефективно давати рекомендації уряду, Міністерству освіти та науки, щоб змінювати державну політику у сфері загально середньої освіти.»

Що виявила ДІНЗ під час перевірок у 2017 році

Задля обміну досвідом ДІНЗ налагодила співпрацю з такими міжнародними організаціями, як:

  • Чеський фонд розвитку
  • ОБСЄ
  • SICI.

ДІНЗ заклала ідею громадської акредитації закладу освіти, якої немає у Європі. Тому європейські партнери уважно стежать за тим, чи запрацює цей механізм забезпечення якості освіти, і як.

У підсумках голова ДІНЗ запевнив, що завдяки парадигмі забезпечення якості освіти нова Державна служба стане помічником кожного керівника закладу освіти.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46384

Дозволили проводити позапланові перевірки у школах під час воєнного стану

Для захисту прав учасників освітнього процесу Державна служба якості освіти України в умовах воєнного стану уповноважена проводити позапланові заходи державного нагляду (контролю) — перевірки та інституційні аудити закладів освіти.
781

Звіт про чисельність та склад педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти

МОН змінило підходи до збору інформації про контингент учнів у зв’язку з воєнним станом і відтермінуванням щорічного збору даних адміністративної статистичної звітності
54438

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді