У Софіїн день: відкриття погруддя Софії Русової

Напередодні освітянського свята, у День Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії — 30 вересня, — у селі Олешні, що на Чернігівщині, відкрито пам’ятник видатному педагогові і просвітительці Софії Русовій

Напередодні освітянського свята, у День Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії — 30 вересня, — у селі Олешні, що на Чернігівщині, відкрито пам’ятник видатному педагогові і просвітительці Софії Русовій. Вона була дочкою двох народів — французького і шведського, а виросла серед третього, українського, що споконвіків вирізнявся етнічного терпимістю і національним братолюбством. Може саме тому Софія Русова так щиро переймалася розбудовою національної, народної школи. Її педагогічна спадщина і нині надихає педагогів на творчу працю. Тож викладачі кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка вже вкотре організували виїзний семінар на її батьківщину. На захід прибули численні гості — представники влади, науковці, освітяни, журналісти, громадськість. Вони поклали квіти до пам’ятного знака Софії Русової та відвідали музейну експозицію, яка розмістилася в будиночку на території садиби Ліндфорсів, де народилася Софія Федорівна.

Відкрив погруддя Софії Русової і привітав гостей голова Ріпкінської районної державної адміністрації Борис МЕЛАШЕНКО. Перед присутніми серед інших виступила Наталія ГАВРИШ, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка. Вона вручила Петру КУЛІШУ, директору Олешнянської школи імені С. Ф. Русової, подарунок — авторські навчальні посібники, які допоможуть педагогам і надалі плекати національні почуття учнів.

Учасників заходу, серед яких були, викладачі і студенти Київського університету імені Бориса Грінченка, науковці Інституту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України, викладачі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, голова Благодійного фонду Софії Русової, шеф-редактор освітянських методичних видань Цифрового видавництва Експертус, педагоги-«дошкільники» Києва та інші, вразили олешнянські діти. Школярі натхненно читали вірші, розігрували сценки із життя маленької Софії, співали українських пісень. А ще з ентузіазмом розповідали гостям про життєвий і творчий шлях Софії Русової, ознайомлюючи з експозицією шкільного музею.

Впевнені, юні олешнянці гордо нестимуть через життя почуття національної гідності й самосвідомості. Бо посіяні в їхніх душах зерна любові до рідного краю живляться прикладом Софії Русової, її самовідданого служіння рідному народу. Тож ідеї видатного педагога і надалі житимуть у благородних справах вдячних нащадків. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді