Ловці у житі

…Я собі уявляв, як табунець малечі грається серед поля — навкруг жито й жито, куди не глянь. Тисячі дітлахів, і довкола — жодної людини, тобто жодної дорослої людини. Крім мене, звичайно. А я стою на краю страшнючої прірви. Нібито я повинен ловити малюків, якщо вони підбіжать дуже близько до прірви. Бо вони граються, гасають і не дивляться, куди біжать. А я повинен звідкись вискакувати й ловити їх, щоб не зірвались у прірву. Оце й усе, що я маю цілий день робити...

Суть роботи психологів загалом і фахівців психологічної служби школи зокрема точно відображають слова Ґолдена Колфілда, головного героя роману Джерома Селінджера «Ловець у житі». Бо ж діти й справді граються, гасають і не дивляться, куди біжать. Так було і мільйон років тому, і в час написання «Ловця у житі», так — зараз, і буде завжди. Змінюється лише прірва, від якої їх треба рятувати. А точніше, не змінюється, а «обростає» — ярами, проваллями і чорториями.

Тож від скількох небезпек сьогодні рятуємо дітей?

Раніше хвилювалися, аби дитина безпечно перейшла дорогу, а сьогодні ще й за те, аби не каталася верхи на міській електричці. Ще з двадцять років тому непокоїлися про нових вуличних друзів і походеньки «на гаражах», а сьогодні їхні «гаражі» — це спільні чати соціальних мереж.

Звісно, страх за свої дітей — інстинктивний, а тому природний. Та все ж він є деструктивним почуттям, що блокує думку. Хочемо щастя для дітей, бачимо їх у майбутньому — навчаймо:

  • правильно переходити дорогу
  • відрізняти добро від зла
  • критично підходити до чужих прохань
  • чітко розмежовувати: це мені потрібне, а це — за жодних обставин.

А ще — чітко й голосно казати собі та іншим «НІ!». Педагоги працюють і для того, щоб виконати такі надзавдання.

На допомогу вам — журнал «Заступник директора школи». Червневе число присвячене роботі психологічної служби та її взаємодії із заступником директора. На шпальтах журналу ви ознайомитеся з:       

  • досвідом роботи з практичними психологами-початківцями
  • прикладами оформлення документів працівників психологічної служби
  • розробкою семінару «Як уберегти підлітка від суїциду»
  • правилами взаємодії з агресивним лідером класу
  • медіацією як прийомом безболісного розв’язання конфлікту з батьками
  • особливостями розвитку молодших учнів.

А ще у журналі — пам’ятки, тест і чимало іншої корисної і цікавої інформації.

Упевнена, що педагогічне кредо багатьох педагогів, а не лише фахівців психологічної служби школи, так чи так відображає суть слів, які я винесла в епіграф. Тож бажаю успіхів на педагогічному полі, а ще — щоб ваші діти ніколи не підбігали близько до прірви.

Нехай щастить!

З повагою
головний редактор
Ірина Лахнеко

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді