Обговорювали зміни до уніфікованої форми акта перевірки дошкільних закладів

У Державній інспекції навчальних закладів 15 вересня відбулася зустріч у форматі круглого столу, під час якої обговорювали проект нової редакції Акта перевірки додержання суб’єктами господарювання, що надають послуги у сфері дошкільної освіти, вимог законодавства про дошкільну освіту

У заході взяли участь представники Громадської ради при ДІНЗ, МОН України, наукових установ, місцевих органів управління освітою, навчальних закладів.

Необхідність оновлення Акта зумовлена об’єктивними обставинами. Так, чинний нині Акт затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2013 № 560. Відтоді ж відбулися суттєві зміни в законодавстві, яким урегульовано питання дошкільної освіти. Зокрема, до Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-ІІІ внесено положення про можливість створювати в дошкільних закладах спеціальні та інклюзивні групи для виховання й навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Акт пропонують доповнити пунктами, згідно з якими перевірятимуть, зокрема, питання:

  • прийому дітей до дошкільних закладів (груп) компенсуючого типу та в інклюзивні групи
  • надання освітніх послуг відповідно Базового компонента дошкільної освіти
  • організації освітнього процесу в інклюзивних групах
  • законності джерел фінансування дошкільного закладу.

Також очікують розширити перелік питань для перевірки управлінської діяльності керівника дошкільного закладу та додати пункти щодо функціонування педагогічної ради.

Декілька питань перевірки видалено з огляду на Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів.

Голова ДІНЗ Руслан Гурак наголосив на важливості оновлення Акта, адже від змісту й конкретності цього документа залежить якість надання освітніх послуг у дошкільних закладах.

Незабаром проект Акта перевірки додержання суб’єктами господарювання, що надають послуги у сфері дошкільної освіти, вимог законодавства про дошкільну освіту запропонують для громадського обговорення.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27857

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді