Обговорення спрощених програм для початкової школи триватиме по 10 липня

На платформі ЕдЕра оприлюднено спрощені програми для початкової школи.

Як повідомляє прес-служба МОН України, зміни внесено до 14 програм для початкової школи. Усі оновлення — це пропозиції вчителів, експертів, викладачів та громадських активістів.

Принципова зміна, що торкнулась абсолютно усіх програм, — відміна фіксованого обсягу годин на вивчення кожної теми в рамках предмету. Тепер час  на вивчення необхідного матеріалу  учитель визначатиме самостійно. Головний орієнтир — не вказівка програми, а індивідуальні особливості дітей в школі.

Окрім того, у програму з  української мови до переліку «словникових слів»  замість застарілих слів додано поняття приязний, врівноваженість, оптимізм, творчість, креативний тощо. На думку психологів, саме робота з такими словами сприятиме розвитку емоційного інтелекту у дітей, що вкрай важливо в початковій школі.

Оновлена програма з математики передбачатиме не зазубрювання матеріалу дитиною, а розвитку  вміння використовувати знання в реальних життєвих ситуаціях. Учням 1-2-х класів більше не потрібно буде завчати напам’ять таблиці додавання, віднімання тощо.

У навчальній програмі з літературного читання  пропонують не оцінювати дітей  за швидкістю прочитаних знаків, а також  вилучити авторів, чиї твори заскладні для дитини в початковій школі.

Ознайомитися детально з оновленими програмами та внести власні пропозиції можна на платформі ЕдЕра. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Типові навчальні плани для 5-9 класів НУШ

У навчальному плані освітньої програми заклад освіти відображає перелік навчальних предметів та інтегрованих курсів для реалізації кожної освітньої галузі, а також орієнтовний перелік міжгалузевих інтегрованих курсів
122847

План виховної роботи школи на рік

Кожного року заступник директора школи складає річний план виховної роботи. Яку структуру річного плану обрати й чим його наповнити?
99757

Плануйте справи, щоб встигати

Універсального рецепту, як побудувати день, щоб і робочі, і особисті справи встигнути виконати, немає. Але ж у вас точно є знайомі керівники, які якось із ними справляються. Прочитайте цю статтю і дізналися чотири секрети, як встигати виконувати робочі та особисті завдання і залишатися в ресурсному стані.
2747

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді