Українки все частіше стають мамами після 35 років

Пізні пологи ― виклик для вітчизняної медицини. Незадоволення українських медиків збільшенням віку породіль викликане неспроможністю вітчизняної системи охорони здоров’я.

Українки стали народжувати дітей після 35 років ― вітчизняна медицина змушена підлаштовуватися.

Як повідомили в Інституті демографії і соціальних досліджень, кількість жінок, які народжують після 35, збільшилась у 2,6 рази. Якщо до 2011 року середній вік українських породіль складав 20-24 роки, то тепер він зсунувся у вікову групу 25-29.

Змінилась і звична для старшого покоління модель сім’ї, коли чоловік заробляє гроші, а жінка займається тільки дітьми. Нині годувальників двоє, і кожен бере участь і у фінансових питаннях, і у вихованні дитини.

Пізні пологи ― виклик для вітчизняної медицини, запевнив науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень Світлана Аксьонова. Фахівець зазначила, що незадоволення українських медиків збільшенням віку породіль викликане неспроможністю вітчизняної системи охорони здоров’я.

«Лікарі мають адаптуватись до потреб суспільства, як це давно зробили в інших країн. Навіть визначення «старих породіль» (так у пологових будинках називають породіль, старших за 30 років), яке досі існує у нас, у цивілізованому світі не має місця», ― наголосила Аксьонова.

Аксьонова прогнозує, що вік породіль буде рости. Це відбувається у першу чергу через нестабільність сучасних шлюбів. Жінка розуміє, що може лишитися сама. Тому спочатку думає про освіту і кар’єру, а вже потім про сім’ю і дітей. Окрім того, останнім часом збільшились вимоги до матері. Вона має не тільки годувати і вдягати свою дитину, але й знати, як її правильно розвивати і від чого захищати.

«Якщо десять років тому можна було сказати: «Я – мати десятьох дітей» і почути захопливі вигуки, то зараз почуєш скоріше співчутливі», ― наголосила Аксьонова. Вона зазначила, що зараз поважають тих жінок, яким вдається поєднувати материнство з успішною кар’єрою.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді