Щира усмішка ― довге життя?

Позитивні емоції добре впливають не тільки на психічний стан, а й на фізичне здоров'я людини, а також на її довголіття. Інтенсивність усмішки є відображенням основного емоційного настрою людини.

Справжня широка усмішка людини може мати вплив на тривалість життя.

До такого висновку прийшли вчені американського університету.

Зокрема, вчені вивчили 230 знімків гравців бейсбольної ліги США, які почали грати до 1950 р. і розподілили їх по групах у відповідністі з усмішками.

Якщо гравці непорушно дивилися в фотокамеру, то їх оцінювали як таких, що не усміхаються. Якщо в усмішці людини брали участь тільки м'язи біля рота, то такі спортсмени потрапляли до групи «частково усміхнених». А ось ті, що «усміхалися» ― люди, у яких і рот, і щоки, і очі брали участь в усмішці.

Фотографії гравців американські дослідники взяли з бейсбольною реєстру. Про професійних спортсменів з цього списку є докладні статистичні дані: рік народження, сімейний стан, індекс маси тіла, тривалість їхньої кар'єри та інші відомості. Така велика кількість статистичних даних дала можливість ученим перевірити й інші чинники, здатні вплинути на тривалість життя.

Проаналізувавши отримані дані, вчені виявили, що ті, хто не усміхалися в середньому прожили 72,9 років. Бейсболісти з «частковою усмішкою», в якій беруть участь тільки м'язи біля рота, померли в середньому в 75 років, а найбільшими довгожителями виявилися володарі найширших усмішок, яким вдалося дожити до 79,9 років.

Вчені зазначили, що зроблені ними висновки узгоджуються з результатами іншого дослідження. В його процесі було доведено, що позитивні емоції добре впливають не тільки на психічний стан, а й на фізичне здоров'я людини, а також на її довголіття. Інтенсивність усмішки як раз і є відображенням основного емоційного настрою людини.

Правда, складно визначити, усміхалися чи бейсболісти спонтанно або позували перед камерою на прохання фотографа.  Щоб там не було, широкі усмішки сяють на обличчях всього 23 спортсменів, у той час як таких, які не усміхалися або частково усміхалися виявилося 63 і 64 відповідно. Дослідники зазначили, що навіть якщо бейсболістів і просили усміхнутись, то все одно за інтенсивностю усмішки можна судити про їх загальний емоційний настрій.

Загалом, висновок був такий: незалежно від того, спортсмен ви, інженер чи вчений, якщо хочете жити довго і щасливо, усміхайтеся якомога ширше.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді