Допитливість дитини ― успішність у навчанні та житті

Надмірний страх може перешкоджати отриманню знань. Чим більше на шляху досліджень навколишнього світу дитина зустрічає любові і чим менше заборон і покарань, тим менше буде його страх і тим сильніше розвинеться його цікавість.

Цікавість ― основа для подальшого прагнення до знань будь-якої дитини. 

Допитливість як голод, спрага або сон ― одна з основних біологічних потреб. Немовлям, дитина починає самостійно вивчати світ. Уже через кілька годин після народження, вона починає періодично обмацувати своє тіло, особливо обличчя і рот.

Через кілька місяців вона навчається хапати предмети й досліджує їх ротом. Пізніше прагнення до дослідження зростає. Руками, очима і ротом малюк вивчає іграшки, речі в квартирі і будь-які інші предмети, які потрапляють їй на шляху.

У молодшому дитячому та дошкільному віці діти дуже розрізняються по тому, наскільки активно і самовіддано вони присвячують себе вивченню нових предметів і явищ.

Допитливі діти завзято вишукують інформацію, вони зацікавлені в пізнанні нового, і це прискорює їх розвиток. А отже ― освоюють більшу кількість стратегій. Цікавість розвиває і творчі здібності.

Страх захищає від небезпеки при занадто сильному прагненні до пригод, наприклад, від зустрічей з небезпечними тваринами або незнайомими людьми. Проте надмірний страх може перешкоджати отриманню знань.

Чим більше на шляху досліджень навколишнього світу дитина зустрічає любові і чим менше заборон і покарань, тим менше буде його страх і тим сильніше розвинеться його цікавість.

Діти, що мають міцний зв'язок з мамою та іншими членами сім'ї, як правило, опиняються в подальшому більш здібними і менше бояться невдач. З допитливих немовлят виростають зацікавлені учні. Адже інтерес до навчання - це щось на кшталт "збільшеної" цікавості у певній галузі, яку ми відкрили для себе, і на яку ми витрачаємо багато часу та енергії.

Розвиток починається з улюбленого плюшевого ведмедика і виростає до улюбленого заняття, якому дитина готова присвячувати весь свій вільний час, надалі воно може стати його улюбленою професією.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді