Люди вміють рахувати та читати підсвідомо ― вчені

На відміну від попередніх експериментів цього разу вчені взялися перевіряти, чи вдасться нашій підсвідомості впоратися з більш складним завданням і використовували не поодинокі слова і цифри, а більш складні лексичні і арифметичні конструкції

Люди можуть аналізувати текст і виконувати математичні операції, навіть не замислюючись про це ― на підсвідомому рівні.

До такого висновку прийшлі ізраїльські вчені.

Виявляється,що наш мозок знає правильну відповідь на арифметичний приклад задовго до того, як ми замислимося, порахуємо і назвемо число, що вийшло. Дослідження фахівців з Єврейського університету в Єрусалимі ґрунтувалися на ранніх дослідженнях, результати яких показали, що людський мозок здатний підсвідомо аналізувати окремі числа і слова.

На відміну від попередніх експериментів цього разу вчені взялися перевіряти, чи вдасться нашій підсвідомості впоратися з більш складним завданням і використовували не поодинокі слова і цифри, а більш складні лексичні і арифметичні конструкції.

Виходить, що поки ви замислюємося над значенням фрази, виконуючи, наприклад, переклад технічних текстів, мозок розуміє її сенс набагато раніше, ніж ви усвідомлюєте це. Поки ви шукайте в словнику переклад незнайомих технічних термінів, ви підсвідомо аналізуєте всю фразу. Причому експерименти свідчать про те, що до свідомості в першу чергу доходять помилкові конструкції, ті слова, які порушують сенс фрази.

Експеримент проводили таким чином: добровольці лівим оком бачили арифметичний ланцюжок, а правим ― кольорові геометричні фігури. За словами вчених, у таких умовах неможливо сконцентруватися на завданні і людина не здатна навіть уважно розглянути демонстровані лівому оці числа. Після цього добровольцям показували числа, на які вони дивилися обома очима. Завдання полягало в тому, щоб назвати їх як можна швидше. Виявилося, що швидше за все люди вимовляли ті числа, які були підсумком арифметичних дій. Дослідники вважають, що мозок познайомився з ними в першій частині експерименту і підсвідомо вже виконував з ними арифметичні операції.

З пропозиціями спостерігалася аналогічна картина. Учасникам експерименту показували безглузді і осмислені фрази, а потім просили дізнатися знайомі слова. Перш за все, як уже зазначалося вище, до свідомості доходили слова, що порушували зміст фрази, на підставі чого вчені зробили висновок, що мозок обробляє підсвідомо не тільки арифметичні, але і синтаксичні конструкції.

На думку авторів роботи, підсвідомо оперувати абстрактними речами вміли ще наші далекі предки. Можливо, наша нервова система набула таку властивість ще до того, як людський рід виділився серед інших тварин. Такий висновок пояснює те, що багато видів птахів і тварин вражають вчених дивовижними математичними здібностями.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді