Як виховувати дитину індиго?

Деякі люди не вірять в існування дітей індиго, інші ― навпаки, зацікавлено вивчають це явище, намагаючись відшукати схожі ознаки індиго у свого малюка. Про те, як і коли з'явилося це явище, хто така дитина індиго, як визначити таку дитину і, найголовніше, як виховувати дітей індиго?

Індиго ― це один з відтінків блакитній частині спектра кольорів. Назва даного кольору походить від однойменного рослини, що виростає в Індії, з якого одержують барвник того ж кольору, синьо-фіолетовий.

Із деяких пір термін використовують і стосовно до дітей. Справа в тому, що в 1975 році ясновидицею Ненсі Енн Тепп вперше було помічено щось дивне ― в аурі дитини вона побачила колір індиго, який, якщо посилатися на кольородіагностіку, означає мудрість, надчутливість і інтуїцію. За її словами, у всіх діток, яких вона бачила раніше, колір аури був золотим. Це унікальне явище Ненсі Енн Тепп описала в своїй книзі «Розуміння твоєму житті за допомогою кольору», опублікованій в 1982 році. Так світ познайомився з поняттям «діти індиго».

Із середини 90-х цей феномен зацікавив американських психологів Лі Керролл і Джен Тоубер. До них за допомогою періодично зверталися батьки, у яких були надактивні дітки, які важко піддаються традиційним підходам у вихованні. У ході спілкування зі своїми маленькими пацієнтами психологи прийшли до висновку, що вирішити виниклу проблему їм буде не просто ― адже перед ними були діти індиго. Результатом виконаної фахівцями роботи стали книги, в яких психологи багато і докладно розповідають про діток індиго, дають практичні рекомендації щодо спілкування з ними та їх виховання.

В езотериці (вченні про приховану містичну суть об'єктів світу і людини) індиго є кольором нової для нашого світу енергії, а діти індиго ― цілим поколінням, яке прийшло на землю з певною місією. Їхнє завдання ― зробити так, щоб наш світ став кращим і добрішим. Вони змушують нас згадати про минуле і задуматися про майбутнє, вказують на наші помилки. Це діти, які змінюють дорослий світ. Поки тільки так, як можуть ― спонукаючи нас «рости» поруч з ними і вдосконалити свої пізнання, відкривати в собі нові здібності. Адже бути поряд з такою дитиною і залишатися на колишньому рівні розвитку свідомості просто неможливо.

Індиго серед нас

Дітки індиго відрізняються від звичного для нас розуміння дитини. У них прихована недитяча мудрість, вони вражають близьких своїми думками і дорослими питаннями. Рівень інтелекту дітей індиго набагато вищий від середньостатистичного ― їх IQ в середньому дорівнює 130. Дитина індиго від природи наділена відмінними розумовими та творчими здібностями, вражаючою інтуїцією, а також дуже чутлива до подій навколо.

Про унікальність людей індиго говорять результати різних досліджень. Проаналізувавши ДНК-код індиго, фахівці зійшлися на думці, що він відрізняється від коду звичайної людини. Справа в тому, що для ДНК людини характерно 20 активних кодонів (одиниць генетичного коду) з наявних 64-х. Решта кодони ― інертні. У людей індиго активні 24 кодони, а в деяких випадках ― 32 і більше.

Російським інститутом вищої нервової діяльності та нейрофізіології РАН було встановлено ― електроенцефалограма індиго показує симетричні карти розвитку обох мозкових півкуль. Це означає, що у таких дітей емоції і логіка працюють синхронно.

Із дітей індиго виростають справжні генії. Для них не існує перепон щодо досягнення намічених цілей. Однак це одна сторона медалі. А є ще й друга: багато індиго не доживають до повноліття, відсоток самогубств у них в 2-3 рази вище, ніж у звичайних дітей. Серед самогубців, не досягли десятирічного віку, індиго складають 90%. Дорослі люди індиго відрізняються тверезим розрахунком і жорстокістю, повною відсутністю теплих почуттів до оточуючих і зневажливим ставленням до суспільства. Діти індиго, за  життям яких велося спостереження, не можуть похвалитися щасливою долею: більшість з них загинули, зникли або опинилися в тюрмах. Так що питання про те, що це ― дар згори чи покарання ― поки не знайшов відповіді.

За даними ООН в Європі лідерами за кількістю дітей індиго є Фінляндія та Естонія.

Не такий як всі: ознаки дітей індиго

У своїй книзі «Діти індиго» Лі Керролл і Ден Тоубер пишуть: «Дитина індиго - та, яка володіє новими, незвичайними психологічними характеристиками, особливостями і моделями поведінки». Як же розпізнати цього маленького унікуму серед інших? Психологи називають кілька загальних ознак, характерних для індиго.

З самого народження таке маля не визнає зарозумілого поводження по відношенню до себе. А на будь-які спроби дорослих вказувати йому, тиснути на нього батьківським авторитетом, примушувати до покори ― реагує різким протестом. Даючи відсіч дорослим, індиго проявляє невластиву для малюків психологічну силу і стійкість. Для такої дитини немає авторитетів. Довіра дитини індиго ― дорогого коштує. А завоювати її може тільки по-справжньому любляча малюка людина, в якій він відчує доброту і щирість по відношенню до себе.

Дітям індиго невропатологи часто ставлять діагноз гіперактивність або дефіцит активної уваги. Вони імпульсивні, схильні до різких змін настрою. Це, обдарована, дуже розвинена дитина фізично не може всидіти на одному місці, довго концентрувати на чомусь свою увагу, що створює складності в процесі його виховання і подальшого навчання.

У дитини індиго підвищений інтерес до техніки, він набагато швидше дорослих осягає всі технічні інновації. У цих діток дуже рано проявляються природні таланти. Однак саме непосидючість перешкоджає їх глибшого розвитку. Тому завдання батьків ― заохочувати тягу дитини до всього нового, допомогти їй максимально розкрити свої творчі здібності.

Якщо говорити про розвиток мови, то тут може бути два варіанти. Або малюк індиго заговорить ще до року, або ж буде наполегливо мовчати аж до трьох-чотирьох років. Нерідко для розвитку мовлення йому може знадобитися допомога фахівця.

Що цікаво ― у дитини індиго однаково розвинені обидві півкулі мозку. Така дитина може однаково легко використовувати і ліву, і праву руку.

Деякі діти індиго дуже замкнуті, абсолютно некомунікабельні, вони люблять тишу і воліють усамітнення. Від таких діток батьки можуть чути скарги на нерозуміння оточуючих.


Будемо жити дружно

Поведінка дітей індиго неабияк. Тому жити поруч, виховувати їх дуже складно. На допомогу батькам фахівці розробили принципи виховання дитини індиго, дотримуючись яких можна досягти взаєморозуміння з нею.

Дорослим не варто встановлювати дуже жорсткі рамки для дитини індиго, постійно обмежувати і контролювати її. Навпаки, слід дати їй більше свободи для можливості отримання досвіду шляхом самостійних проб і помилок. Будь-які заборони повинні бути аргументовані ― інакше така дитина просто їх проігнорує.

У спілкуванні з дитиною варто утримуватися від жорсткої критики, не допускати принижень. Криком і покараннями в цьому випадку теж нічого не досягти. З дитиною індиго потрібно багато спілкуватися ― важливо, щоб вона знала, що батьки її розуміють. А також слухати її і намагатися підлаштуватися під її темп життя, бо такого малюка не переробити.

Дитину індиго потрібно хвалити, навіть просто так, а не за якісь конкретні досягнення. Батьки повинні стати підтримкою і опорою для свого малюка. А якщо їм доводиться робити дитині зауваження, то вимовляти їх потрібно у відношенні її вчинків, а не самої дитини. Для дорослих дуже важливо зрозуміти, що їх малюк такий, який є, і прийняти його. Правда, цим принципом виховання-безумовним прийняттям дитини ― фахівці радять керуватися абсолютно всім батькам.

На жаль, для дітей індиго не існує спеціальних дитячих садків і шкіл. А адже незважаючи на визначні здібності, такі дітки дуже погано сприймають шкільну програму, воліючи в отриманні знань йти своїм власним шляхом.


Без скептиків ― нікуди

Наукового підтвердження факту «діти індиго» немає. Незважаючи на велику кількість інформації про це, безліч написаних книг і відзнятих фільмів, езотерики та вчені все ще сперечаються про існування цього явища ― існує багато незрозумілого. Сумніваються скептики та говорять про те, що навішування ярлика «дитина індиго» ― це не що інше, як найбільш просте рішення всіх існуючих психологічних і педагогічних проблем у малюка. А батьки, замість того, щоб звернутися за кваліфікованою допомогою і вирішити проблему, намагаються таким чином «закрити очі» на їх існування.

Чи будете ви прихильниками даної теорії або будете вважати її теорією неймовірності, в будь-якому випадку необхідно пам'ятати, що головне у вихованні дитини ― це любов і терпіння. Тільки в цьому випадку з нього виросте впевнена в собі, цілеспрямована особистість.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді