Як правильно критикувати дитину?

Критика з боку батьків може стати і руйнівною, може знижувати і без того низьку самооцінку дитини, збільшувати її невпевненість і тривожність. Зробити критику корисною для малюка батьки можуть за допомогою правил корисної критики.

Використовуючи похвалу у спілкуванні з дитиною, батьки, напевно, розуміють, що обійтися без критичних зауважень неможливо. Критика допомагає маленькій людині формувати реалістичні уявлення про результати своєї праці, про власні сильні і слабкі сторони, і  у підсумку сприяє створенню адекватної самооцінки.

Критика з боку батьків може стати і руйнівною, може знижувати і без того низьку самооцінку дитини, збільшувати її невпевненість і тривожність. Зробити критику корисною для малюка батьки можуть за допомогою правил корисної критики.

Золота пропорція виховання

Людині важко погодитися з критикою на власну адресу, якщо у неї немає твердої впевненості в тому, що вона «у цілому хороша», що вона потрібна і важлива для близьких людей, тобто якщо у людини не задоволені базові психологічні потреби: в безпеці, забезпеченості і стабільності, любові, почутті приналежності, в самоповагу і повазі іншими. Задоволення цих потреб так само важливо для психіки дитини, як вітаміни ― для його організму. Знаки схвалення є одним із засобів виконання цього серйозного завдання. Цими знаками можуть бути ласкавий погляд, ніжний дотик, уважне вислуховування і, звичайно, словесна похвала. Золота пропорція виховання вказує на співвідношення схвалення і критики у зверненнях до дитини. Це «пропорція 4: 1»: чотири знаки схвалення на кожне критичне зауваження. У цьому випадку інформація, закладена в критичному висловлюванні, цілком можливо, буде сприйнята дитиною і використана ним у своєму розвитку.

Поділ критики і почуттів

Розділіть критику і вираження власних почуттів. Корисна критика завжди спокійна. Якщо ви відчуваєте роздратування, образу, злість, страх, тривогу, вам не вдасться приховати свої почуття, вони обов'язково прорвуться в самий невідповідний момент. Тому в періоди «бурі» від критики краще відмовитися і залишити її до кращих, «більш спокійних» часів.

Доброзичлива критика

Ваша критика буде корисною для дитини, якщо зауваження будуть говорити про вашу любов і повагу до дитини. Любов і повага можна передати м'якою інтонацією, добрим, уважним поглядом, ласкавими словами: «Донечко, послухай ...», «Синок, хочу тобі сказати ...».

Критика вчинків

Корисна критика стосується вчинків і дій дитини, але не її особистості.

Конкретна критика

Корисна критика містить у собі конкретні ваші побажання. Вкажіть дітям конкретно, що саме не подобається вам в їх діях, переконайтеся, що вони вас розуміють.

Творча критика

Корисна критика містить в собі не тільки те, що вас не задовольняє, але і те, що ви хочете від дитини. Зробіть емоційний акцент на другому.

Аргументована критика

Корисна критика містить в собі пояснення переваг бажаного поводження. Якщо ви скажете дитині: «Роби так, тому що я так сказав», то це буде наказом, а не поясненням. Малюк не зможе побачити зв'язки між своїми діями і користю, яку вони принесуть.

Критика з тренуванням

Завершіть вашу критику тренуванням бажаного поводження. Наприклад, після вашого зауваження з приводу кинутої одягу і пояснення, як і навіщо вона прибирається, ви пропонуєте дитині уявити, що вона прийшла з прогулянки і переодягається. Нехай, граючи, дитина прибере одяг потрібним чином. Завершення тренування ― найбільш відповідний момент для батьківської похвали. Таке доповнення критики допоможе освоїти дитині нове, більш прийнятне поведінка. Між тим, що людина знає, і тим, що людина вміє, ― величезна різниця. Будь-яке знання вимагає практики і тренування. Ви можете детально розповідати синочкові, як треба кататися на велосипеді, але це не означає, що він освоїть навичку з першої спроби.

Дітям не завжди хочеться прибирати. Тому не забувайте підбадьорювати малюків. Перетворіть тренування в забавну гру. Дошкільнятам подобається придумувати різні ситуації і виконувати в них різні ролі. Діти люблять використовувати свої улюблені іграшки для програвання придуманих історій. Так, плюшевий ведмедик може вчитися вести себе в стоматологічному кабінеті, а лялька Барбі тренується не просити шоколадку в магазині.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді