Державну програму розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року вдосконалять

Дослідження продемонстрували, що у 2012 році 70% дітей бажають отримувати позашкільну освіту в гуртках і секціях, разом із тим тільки 40% опитаних дітей мали таку можливість.

Із метою забезпечення реалізації права дитини на розвиток, розширення доступу дітей до позашкільної освіти, особливо в малих містах і селах, Президент України Віктор Янукович наполягає на вдосконаленні Державної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року.

Про це під час брифінгу повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«Глава держави переконаний, що протягом 2013 року мають бути ухвалені принципові рішення щодо вдосконалення законодавства у сфері позашкільної освіти, в першу чергу в частині бюджетного фінансування», ― сказав Ю.Павленко.

За його словами, реалізація Державної програми розвитку позашкільної освіти у 2012 році дозволила відкрити чи відновити діяльність 17 позашкільних закладів (по 3 заклади в АР Крим, Одеській, Полтавській областях; 2 у Київській області; по 1 закладу в Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Хмельницькій та Чернівецькій областях).

Ю.Павленко повідомив, що найбільшого охоплення дітей позашкільною освітою досягнуто в Сумській ― 62% та Кіровоградській ― 54% областях. Водночас у цьому році було закрито 16 позашкільних закладів: 4 у Харківській області, по 3 - у Львівській та Волинській областях, по 2 ― у Донецькій та Черкаській областях, по 1 ― у Тернопільській та Херсонській областях.

Уповноважений Президента наголосив, що значно зменшився відсоток охоплення дітей позашкільною освітою в Закарпатській ― 27%, Тернопільській - 31%, Луганській ― 33%, Миколаївській області ― 31% та м. Києві - 38%. «Найменше охоплено дітей позашкільною освітою у Львівській області ― тільки кожна п’ята дитина (21%)», ― сказав Ю.Павленко.

Він нагадав, що Законом «Про позашкільну освіту» кожній дитині гарантована доступність до позашкільної освіти, а цей обов’язок покладено на місцеві органи влади і місцеві бюджети.

Окрему увагу Уповноважений Президента звернув на важливість дієвого контролю з боку держави за діяльністю комерційних закладів позашкільної освіти, а також необхідністю підвищення статусу педагогів позашкільних закладів.

Ю.Павленко також звернув увагу на результати всеукраїнського дослідження, проведеного у 2012 році, ― вони свідчать, що 70% дітей бажають отримувати позашкільну освіту в гуртках і секціях, разом із тим тільки 40% опитаних дітей мали таку можливість.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді