«Порожня» похвала руйнує самооцінку дитини

Замість того, щоби захвалювати дітей, краще уважно слухати їх, цікавитися тим, що цікавить та захоплює їх, таким чином вибудовуючи їхню впевненість у собі.

Похвала може нашкодити самооцінці дитини та у навчанні.

Таку думку висловив американський психоаналітик Стівен Гросс.

Він зазначив, що «порожні фрази» такі як «у тебе добре вийшло», «ти такий розумничок» мають «порожній» смисл.

На його думку, порожня фраза ― це так само погано, як і бездумна критика. Адже вона висловлює байдужість до почуттів та думок дитини.

У доказ своїх слів психоаналітик навів результати дослідження. До нього були залучені 128 учнів віком 10-11 років, котрих попросили виконати певну кількість математичних завдань. Коли діти закінчували роботу, частині з них дослідники говорили «У тебе дуже добре вийшло ― ти такий кмітливий», а школярам із другої групи ― «У тебе дуже добре вийшло ― певно, ти дуже старався».

Далі учням дали другу серію завдань, уже складнішу. «Кмітливі» впоралися з ними гірше, ніж «старанні». Перші намагалися навіть трохи прибрехати, розказуючи про свої результати.

Порожня похвала, стверджує Гросс, немовби каже дитині «я не хочу мати з тобою справу як з особистістю, я хочу лише тебе похвалити».

Замість того, щоби захвалювати дітей, краще уважно слухати їх, цікавитися тим, що цікавить та захоплює їх, таким чином вибудовуючи їхню впевненість у собі.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27857

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді