Поезія тренує мозок

Вчені пояснюють, що при читанні поезії активізується зона мозку, пов'язана з автобіографічною пам'яттю. Людина при цьому формє пережитий досвід у відповідності з отриманими враженнями.

Учені з університету Ліверпуля стверджують, що поезія корисна не тільки для душі, але і для мозку. Виявляється, що читання віршів Шекспіра, Еліота та інших великих авторів ― чудове нейрофізіологічне тренування для мозку.

Учені спостерігали, як змінюється активність мозку добровольців під час читання творів світил британської поезії. Дослідники вивчили відповідь мозку буквально на кожне слово. Особливу увагу вони приділили аналізу того, як мозок справляється зі складними оборотами і незвичайними синтаксичними конструкціями.

Щоб порівняти отримані результати з читанням звичайних текстів, вчені переписали твори класиків сучасною мовою і запропонували їх прочитати тим же випробуваним. Фахівці виявили, що висока поезія призводить мозок в стан надмірного збудження. Обробивши якесь незвичайне слово або вираз, мозок людини не повертається в початковий стан. У ньому зберігається додатковий нервовий імпульс, що змушує продовжувати читання. Вчені пояснюють, що при читанні поезії активувалася зона мозку, пов'язана з автобіографічною пам'яттю. Людина при цьому формує пережитий досвід у відповідності з отриманими враженнями.

Автори дослідження відзначають, що переписані звичайною мовою «Отелло», «Макбет» і «Король Лір» не викликали ніякого посилення активності мозку. До прикладу, коли вітер назвали лютим, а не божевільним, мозок сприйняв це як само собою зрозуміле. При цьому використання Шекспіром епітета «божевільний» на адресу вітру мобілізувало нервову систему і змушувало мозок активуватися, щоб розібратися, що це слово робить в даному контексті.

Вчені відзначають, що стимулююча дія поезії зберігається деякий час, тобто мозок продовжує особливо уважно аналізувати і наступні слова. У своєму дослідженні британські вчені використовували тільки віршовані твори. Цілком можливо, що проза теж здатна виробляти на мозок подібний ефект, що автори роботи і збираються перевірити найближчим часом.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді