Розвиток дошкільної освіти в Україні

Відбулася Всеукраїнська нарада з питань організації дошкільної освіти у дитячих будинках

Нещодавно у МОН України відбулася Всеукраїнська нарада з питань організації дошкільної освіти у дитячих будинках.

У нараді взяли участь директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко, начальник відділу дошкільної освіти МОН України Тамара Панасюк, начальник відділу дошкільного розвитку Інституту модернізації змісту освіти Олена Низковська, директори дитячих будинків та керівники навчально-реабілітаційних центрів з усіх регіонів країни.

Під час засідання Юрій Кононенко наголосив на важливості праці педагогічних колективів дитячих будинків у вихованні та навчанні дітей сиріт, позбавлених батьківського піклування.

Начальник відділу дошкільної освіти Тамара Панасюк розповіла про стан розвитку дошкільної освіти в Україні за останні роки. За її словами, станом на 1 серпня 2015 року завантаженість дошкільних навчальних закладів в середньому складає 120 дітей на 100 місць.

Як зазначила начальник відділу дошкільної освіти, кількість дітей дошкільного віку, які перебувають у дитячих будинках за статистичними даними за 2014 рік становить 3 987. Вона також наголосила, що важливим кроком у розвитку дошкільної освіти для дітей з особливими освітніми потребами слід вважати зміни до Закону України «Про дошкільну освіту»  щодо впровадження інклюзивної освіти в дошкільних навчальних закладах, прийняті у 2014 році та  прийняття у 2015 році декількох постанов Уряду, що стосуються віднесення до переліку педагогічних посад асистента вихователя інклюзивної групи і надання відпустки строком на 56 днів.

Учасники наради поділились інформацією, що в обласних дитячих будинках створено сприятливі умови для виховання та навчання дітей. На їхню думку, такі заклади мають потужний кадровий потенціал та матеріально-технічну базу. Разом з тим, дитина повинна мати люблячу родину, але до вибору цієї родини слід підходити ретельно, в інтересах дитини.

Обговорюючи проект нової редакції Закону України «Про освіту», керівники звернули увагу на пункт 6 прикінцевих положень та висловили стурбованість щодо можливої зміни їх підпорядкування та віднесення до сфери управління Міністерства соціальної політики України.

Під час дискусії також було обговорено питання децентралізації та досвід керівників дитячих будинків, що реорганізувалися у навчально-реабілітаційні центри.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді