Як має виглядати сучасний педагог? Роздуми російських колег

Відомо, що вчитель є прикладом для наслідування своїх вихованців. Як має виглядати сучасний педагог? Повинен дотримуватися ділового стилю чи має обрати елегантний образ та можливість для самовираження? На ці питання спробували відповісти російські колеги.

Питання про зовнішній вигляд педагогів є завжди актуальним у професійному середовищі. На сьогодні переважна більшість працівників освіти вважають, що оптимальний стиль для вчителя — діловий.

За словами заслуженого вчителя Росії Євгена Ямбурга, вчитель має виглядати пристойно та елегантно.

«Я переконаний, що вчитель не повинен виглядати жалюгідно, він повинен бути дуже пристойно та елегантно одягненим, від нього має відчуватися запах якісного парфуму. Ми не вимагаємо білий верх і чорний низ у стилі Надії Костянтинівни Крупської, тому тут є величезний простір для самовираження вчителя», — зазначає педагог.

Декан факультету початкових класів Московського педагогічного державного університету Лідія Ковригіна вважає, що скромний зовнішній вигляд є обов’язковою умовою для педагога.

«Ми завжди пам’ятаємо образ свого першого вчителя. Перш за все, його зовнішній вигляд. А потім вже те, що він добрий, гарно вчить і т.д. До нас йдуть переважно дівчата, але дівчата дуже скромні», — розповідає вона.

Натомість педагоги молодшого покоління схиляються до іншої точки зору. Наприклад, учитель математики однієї з московських шкіл Іван Алтов вважає, що сухий, діловий стиль, який багато людей пов’язують з образом учителя, є віджилим штампом.

«В якісь рамки заганяти людину не варто. Вона просто некомфортно буде себе почувати. А вчителю має бути комфортно, тому що діти відразу це відчувають», — ділиться досвідом педагог.

Питання про зовнішній вигляд учителів обговорили й депутати Державної думи Російської Федерації. Перед початком нового навчального року вони висунули ідею введення єдиних вимог щодо зовнішнього вигляду шкільних вчителів. 

Дивіться відео за посиланням.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді