Літня школа для дорослих — 2014: навчання, спілкування, саморозвиток

Для тих, хто всім серцем вболіває за обрану педагогічну справу, хто не байдужий до майбутнього українського дошкілля, уже восьмий рік поспіль за сприяння Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» проходять тематичні всеукраїнські семінари у формі «Літньої школи для дорослих».

Цьогоріч місцем проведення Всеукраїнського проблемного семінару «Інформаційна компетентність суб’єктів освітнього простору дошкільного навчального закладу: проблеми та шляхи їх вирішення» у форматі літньої школи для дорослих стала колиска козацької слави — Запоріжжя. Креативна й інтерактивна робота працівників дошкільної освіти з 12 регіонів країни тривала з 2 по 6 червня. Що ж цікавого відбулося в ці дні?

Щоденник активності

2 червня в обласній державній адміністрації відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського проблемного семінару, у роботі якого взяли участь представники Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Інституту соціальної та політичної психології АПН України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН, члени Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти», провідні українські науковці та профільні спеціалісти.

Протягом дня тривали виставки професійної літератури та презентації матеріалів учасників обласного конкурсу освітніх проектів і конкурсу «Методист року».

Тему дня «Медіа-інформаційна грамотність суб’єктів освітнього простору ДНЗ» розкрили Сергій Іванов, кандидат технічних наук, доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Любов Найдьонова, заступник директора Інституту соціальної та політичної психології АПН України, доктор психологічних наук; Галина Дегтярьова, кандидат педагогічних наук, доцент секції методики викладання мов і літератури кафедри методики суспільно-гуманітарних дисциплін Харківської академії неперервної освіти.

3 червня темою дня стало питання — «Дитина у світі телебачення». Тренінги та інтерактивні заняття з учасниками літньої школи провели Інна Пенчук, доктор наук із соціальних комунікацій, завідувач кафедри реклами і зв’язків із громадськістю Інституту журналістики і масової комунікації Класичного приватного університету, Сергій Іванов та Олена Куценко, заступник директора Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат».

4 червня учасники Всеукраїнського проблемного семінару мали змогу поділитися набутим досвідом з питання медіа-інформаційної грамотності. Зокрема, працівники дошкільної освіти Запорізької області широко розкрити такі теми, як сучасна комп’ютерна наочність в освітньому просторі дошкільного навчального закладу, впровадження медіаосвіти дошкільників в освітній простір, фотомистецтво як засіб пізнання світу та розвитку художньої творчості дитини, формування системи знань у дітей дошкільного віку щодо ознайомлення з довкіллям (предметним, соціальним) з використання інформаційно-комунікаційних технологій.

5 червня розпочалося з інтерактивної лекції «Нормативно-правове забезпечення управлінської діяльності в електронних продуктах» Ніни Омельяненко, голови правління ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», головного редактора журналу «Практика управління дошкільним закладом» та Вікторії Третяк, головного редактора експертно-правової системи «Експертус Дошкільний заклад».

Справжнім «марафоном» для учасників літньої школи стали практичні заняття у підгрупах, які провели Катерина Алєксєєнко, головний редактор КОЗА-ДИСКів «Шаблони документів закладу освіти», «Шаблони і розробки для вихователя-методиста» та Вікторія Третяк. Учасники навчилися розв’язувати професійні завдання за допомогою експертно-правової системи «Експертус Дошкільний заклад», оформлювати документацію в програмі КОЗА-ДИСК, використовувати у професійній діяльності ресурси порталу освітян України «Педрада», створювати якісні медіатексти.

6 червня відбулися два круглих столи, під час яких присутні окреслили перспективи впровадження медіа-інформаційної грамотності в систему дошкільної освіти України, підбили підсумки всеукраїнського проблемного семінару та під головуванням Ніни Омельяненко обговорили здобутки та перспективи розвитку ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти».

Усі учасники майстер-класів отримали медіа-дарунки від напряму «Експертус Освіта» Цифрового видавництва Експертус, здобули нові знання, практичний досвід, а найголовніше — наснажилися незабутніми враженнями від дружнього й професійного спілкування.

 

Калейдоскоп вражень

 

Моє найбільше враження — об’єднання людей з усіх куточків України однією спільною ідеєю, любов’ю, відданістю до своєї справи, небайдужістю до майбутнього. Нехай ще довго живе і процвітає, примножується «Літня школа». Здоров’я і наснаги всім, хто її створив раніше, а тепер надихає до плідної праці всіх однодумців.

Ірина ЗУЄВА,
вихователь-методист ДНЗ № 10 «Казка» відділу освіти Каховської міської ради

 

«Літня школа для дорослих» — це чудовий семінар, на якому можна обмінятися досвідом з колегами, розкрити свої творчі можливості, поспілкуватися із цікавими людьми, збагатити свої знання. Приємні враження залишилися від роботи з електронними продуктами. Особливо сподобалися КОЗА-ДИСКи — цікаві та зручні в роботі. Дякую провідним фахівцям Цифрового видавництва Експертус (Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку) за їх працю та внесок у розвиток освіти!

Ілона ФЕСЕНКО,
вихователь Центру розвитку дитини ДНЗ «Веселка», м Запоріжжя

 

Електронні продукти і системи напряму «Експертус Освіта» дуже зручні, допомагають у роботі, завжди можна знайти необхідний матеріал. Особлива подяка за електронно-правову систему «Експертус Дошкільний заклад»!

Тетяна ПАЛАЙДА,
вихователь-методист ДНЗ № 270 «Іскринка», м. Запоріжжя

 

Професійна література вашого видавництва надає неоціненну допомогу в роботі. Дякую за вашу працю!

Ірина ШПИГУН,
завідувач ДНЗ «Світанок», Полтавська обл.

 

Дуже зручний формат електронних продуктів. Дякуємо за нелегку, але таку необхідну для нас, практиків, працю!

Інна БАЛАГУРОВА,
вихователь-методист ДНЗ № 13 «Золота рибка», м. Енергодар

 

Усім членам Асоціації працівників дошкільної освіти, працівникам напряму «Експертус Освіта», учасникам та організаторам літньої школи бажаю мирного неба над головою, особистого щастя, міцного здоров’я, терпіння! Не полишайте довкілля, не зраджуйте своїм ідеалам та мріям!

Ніна ЮХНО,
вихователь-методист КУ Сумський НВК «ЗОШ І ст. — ДНЗ № 9 «Веснянка»

 

Навчання в «Літній школі» стає хорошою традицією. Це прекрасна нагода для професійного зростання, обміну досвідом з фахівцями з різних регіонів України. Особисто я зробила для себе декілька відкриттів. По-перше, медіаклуб — чудова форма взаємодії з батьками, адже під час спілкування з вихователями вони мають змогу проявити свої здібності, усвідомити свою батьківську роль. По-друге, ознайомившись з можливостями й функціями експертно-правової системи «Експертус Дошкільний заклад», я зрозуміла, що вирішувати усі робочі питання можна швидко та ефективно.

Олена НЕСТЕРЕНКО,
практичний психолог ДНЗ № 280, м. Запоріжжя

 

Ознайомлення з освітніми надбаннями щодо питань медіаграмотності підсилили мою емоційну натхненність до впровадження нових технологій в роботу нашого дошкільного закладу. Дякую за доступність подачі важливої інформації!

Ірина БАДІОН,
практичний психолог ДНЗ № 55 «Калиновий цвіт»
Запорізької міської ради Запорізької області

 

Дуже вдячна за можливість почути виступи науковців, а також провідних фахівців Цифрового видавництва Експертус (Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку) щодо формування медіаграмотності усіх учасників освітнього процесу та відвідати цікаві тренінги з використання електронних продуктів у роботі.

Ганна КУЗЬ,
вихователь-методист Центру розвитку дитини «Надія», м. Запоріжжя

 

Для мене це був найліпший початок літа! У «Літній школі» брала участь вперше, дуже рада зустрічі з провідними фахівцями в сфері дошкільної освіти, їхня енергетика надихає та підтримує!

Алла ДІБРОВА,
вихователь Центру розвитку дитини «Лазурний», м. Запоріжжя

 

Літня школа погукала,
І про медіа розказала,
З ІКТ тепер ми дружимо,
Про Запоріжжя не забудемо!

Оксана ЄВСТРАТЬЄВА,
вихователь Краснопавлівського НВК Лозівської РДА Харківської області

 

Отримала багато позитивних вражень, хочу і наступного року потрапити у цікавий світ «Літньої школи для дорослих»!

Вікторія ГАЙДА,
вихователь-методист ДНЗ № 3 «Ромашка»,
м. Новомосковськ Дніпропетровської області

 

На семінарі кожен педагог мав змогу не лише пізнати сучасні методи освітнього процесу, а й розкрити в собі нові можливості для праці. Бажаю успіху лекторам і тренерам семінару, які заохочують аудиторію цікавими матеріалами.

Світлана УЛЬЯШИНА,
завідувач ДНЗ № 150 «Маяк», Запорізька обл.

 

«Літня школа» — це клас! Переповнює гордість за спілкування з Ніною Володимирівною Омельяненко, головним редактором журналу «Практика управління дошкільним закладом». Це найліпше професійне видання!

Віка ГАЙЧЕНЯ,
завідувач ДНЗ «Колосок», Лохвицький район, Полтавська обл.

 

Навчаємо інших — навчаємось самі. До душі дійде те, що йде від душі!

Людмила ШЕСТОПАЛОВА,
методист П’ятихатського РМК Дніпропетровської області

 

Один з учасників семінару, який бере участь у цьому заході вшосте, сказав, що «Літня школа» — це його життя. Сподіваюсь, що і в моєму житті ще буде багато таких зустрічей.

Ірина ШПИГУН,
завідувач ДНЗ «Світанок» Полтавського району

 

Не очікувала, що участь у «Літній школі» буде настільки цікавою і корисною. Стільки важливої інформації всього за декілька днів, як результат — з’явилося ще більше бажання працювати творчо. А ще я знайшла багато друзів, вдячна вам за це!

Наталія РУБЛЕВСЬКА,
керівник гуртка ЗНВК № 19

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді