Настрій і характер

Побачило світ восьме число журналу «Методична скарбничка вихователя», присвячене темі «Настрій і характер».

Значною мірою якість життя людини визначають її настрій і характер. Часто в різних ситуаціях ми чуємо «Такий у мене характер» або «Я сьогодні не в настрої». Тож у цьому числі журналу «Методична скарбничка вихователя» ми з’ясуємо, чи справді настрій та характер так впливають на наше життя та наскільки важливо навчати дітей пізнавати й уміти виражати свої емоції, почуття, розпізнавати та враховувати настрій інших.

У статті «Настрій і характер: зміст освітньої роботи над темою» окреслено пріоритетні напрями діяльності за темою: особистісно-оцінний та психофізіологічний, морально-етичний, природничий, мистецький та діяльнісний. До вашої уваги також методичні рекомендації щодо проживання теми за кожним із напрямів та порадник із проведення інтегрованих занять морально-етичного змісту.

Для теми «Настрій і характер» розроблено також такі матеріали, як-от: ідея, лексичне поле, очікувані результати опрацювання теми, змістове наповнення у вигляді інтелектуальної карти, тематика інтегрованих занять на два тижні та план інтегрованих занять на тиждень.

На картках картотеки цього числа представлені такі дидактичні матеріали:

плани конспекти занять;

дидактичні та психогімнастичні вправи;

мовленнєві вправи;

комунікативні ситуації;

гра-драматизація та гра-інтерпретація.

Для літературного проекту за темою обрали оповідання Миколи Носова «Живий капелюх». У матеріалі «Навчаємо дітей пізнавати себе, або Літературний проект «Живий капелюх» описано розвивальні та виховні можливості цього твору, охарактеризовано основні тематичні напрями літературного проекту та подано планування освітньої роботи на основі згаданого оповідання у вигляді інтелектуальної карти. Упродовж реалізації літературного проекту у пригоді стануть і дидактичні матеріали за сюжетом твору, подані на картках картотеки.

Кольорові сторінки числа містять асоціативну карту, зображення та завдання для аудиту на тему «Настрій і характер», майстер-класи для поліпшення настрою та ілюстрацію до оповідання Миколи Носова «Живий капелюх».

Оскільки точніше розуміти емоційний стан і настрій дошкільник вчиться, зокрема, у результаті ознайомлення із настроєм літературних персонажів, педагогам доцільно використовувати із цією метою відомі дітям літературні твори. Основні принципи вибору репертуару для такої форми роботи та її ефективність описано у статті «Навчаємо дитину розпізнавати настрій на прикладі літературних персонажів». Також запропоновано план-схему реалізації одноденного літературного проекту «Розумію інших — розумію себе» на основі мультфільму «Жива іграшка».

Найсильніші та найстійкіші емоції дитини виявляються в її настрої. Завдання педагога та близьких дорослих — стежити за тим, аби в житті кожної дитини панували позитивні емоції як першооснова нормального психічного розвитку. У статті «Емоційний розвиток дошкільника — актуальний запит дитинства» розкрито важливість гуманного супроводу дорослими процесу формування характеру дитини, проаналізовано причини поганого настрою дошкільників на основі результатів їх опитування. А ще подано рекомендації для батьків щодо формування гарного настрою дитини перед сном, правила спокійного і здорового сну.

Докладніше про все це, а також сценарій родинного свята до Дня батька, оповідання Миколи Носова «Живий капелюх» та багато корисної інформації — у серпневому числі журналу «Методична скарбничка вихователя».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді