В Україні можуть запровадити ліцензування педагогічної діяльності

Ігор Лікарчук вважає необхідністю проводити ліцензування кожного вчителя країни для перевірки рівня його освіченості та компетенції.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук повідомив про необхідність запровадження ліцензування педагогічної діяльності як випускників вищих навчальних закладів без досвіду, так і педагогів із досвідом роботи в школі.

Отримання ліцензій, вважає директор УЦОЯО, необхідно зробити обов’язковим. Видачею відповідних ліцензію мають займатися незалежні атестаційні комісії, тобто без участі чиновників та керівництва навчальних закладів.

На думку Ігора Лікарчука, для отримання права викладати претендент повинен скласти фахові екзамени та пройти випробувальні тренінги, які об’єктивно оцінять навички, уміння, наявність необхідних знань та підтвердить професійну придатність до педагогічної діяльності.

Ігор Лікарчук заявив, що для педагогів з досвідом (педагогічним стажем) «необхідно ввести практику підтвердження ліцензії кожні чотири-п'ять років, скасувавши нинішню атестацію. Якщо ліцензію не підтвердив, про продовження педагогічної діяльності не може бути й мови, незважаючи на будь-які заслуги, звання, нагороди тощо».

Нагадаємо, що нещодавно вчителям запропоновано було пройти тести ЗНО. Експеримент, в якому брали участь майже тисяча вчителів, показав, що правильно виконали всі завдання лише 37 педагогів з 973.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді