Музика в казці, казка в музиці

Вийшло друком січневе число журналу «Музичний керівник» (№ 01/2015), присвячене темі «Музика в казці, казка в музиці».

Для січневого числа журналу «Музичний керівник» ми обрали тему, яка дасть вам і вашим вихованцям змогу на довше затриматися у світі казковості, музики та добра, у який вони занурились протягом новорічно-різдвяних свят.

Зокрема, із публікації «Музичний світ казки» ви дізнаєтеся, у чому принципова різниця між «музичною казкою», тобто втіленням літературних казкових сюжетів у музичних жанрах, і «казковою музикою», тобто інструментальними творами, де казкові образи втілено суто засобами музичної виразності. Публікація містить поради щодо подання дітям «казкових» музичних творів класичних композиторів, використання на заняттях музичних мультиплікаційних казок. Серед останніх наголошено, зокрема, на українських музичних мультфільмах 1970–80-х років, які долучають дітей через музику до усвідомлення національного інтонаційного словника, краси українського мелосу.

Щоб дати дітям змогу безпосередньо взяти участь в інсценізації казкової вистави, скористайтеся музичною казкою «Веселкова пригода маленького Іванка» та сценарієм казкової музичної вистави «Музичні пригоди Сашка і Світланки».

Аби з’ясувати з дітьми, чи вже готова Весна владарювати на землі, проведіть із ними розвагу, присвячену святу Стрітення, скориставшись сценарієм «Як Зима з Весною зустрілися».

Уже прийшов час для підготовки весняних свят у дошкільному навчальному закладі. Тож пропонуємо вам одразу два оригінальних сценарії: «Весна в капелюшку» та «Як Віслючок шукав свою маму». Обидва сценарії містять низку яскравих авторських пісень, а останній — ще й фонограми до окремих пісень, таночків і фонової музики. Ви знайдете їх, завітавши на форум порталу освітян України «Педрада» до нашої теми «Корисні додатки» в рубриці «Музична вітальня». А описи таночків до сценарію «Як Віслючок шукав свою маму» ми розмістили в публікації «Граційні танці тропічного лісу».

У цьому числі журналу пропонуємо вам «казкову» дитячу музику в рубриці «Слухання музики» — фортепіанні п’єси «Фея» та «Дюймовочка». Певні, діти із задоволенням сприймуть їх у вашому виконанні на музичному занятті. А в рубриках «Прем’єра пісні» та «Пісенна колекція» ви, як завжди, знайдете добірку дитячих пісень на різну, зокрема і весняну, тематику для всіх вікових груп.

Зрештою, до вашої уваги — віршована головоломка «Зимова казка»: чарівна історія, яку можна прочитати дітям, і навіть ісценізувати на музичному занятті. Проте в цьому тексті прихований ще один секрет — назви ноток! Відшукайте їх, а потім разом з дітьми складіть із них мелодію, перетворивши віршовану казку на казкову пісню.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді