Покращення якості освіти в Україні

«Необхідно виховувати компетентну особистість, здатну вирішувати проблеми. Порівняно зі знаннями, здатність переводити їх в уміння, більш цінна», — Сергій Квіт.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час прес-конференції 5 лютого 2015 року у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В.Винниченка повідомив про те, що незабаром з’явиться Національне агентство якості освіти.

За словами Сергія Квіта, це буде незалежна від Міністерства освіти і науки України (МОН) структура, що працюватиме за принципами професійної незалежності, за квотовими принципами. До його складу увійдуть представники університетів, Національної академії наук України.

Міністр повідомив, що скорочення кількості вищих навчальних закладів відбувається виключно за якісним показником, а не кількісним. Так, на початок 2015 року в Україні налічувалось 802 вищих навчальних закладів, наразі їх — 317, а до кінця року може лишитися 270.

 Також С. Квіт наголосив на тому, що «університетська автономія можлива, коли активна громада. Без ректорського феодалізму».

Серед новацій у системі вищої освіти, Сергій Квіт виділив скасування захисту наукової роботи за плагіат.

Окрім цього, Міністр освіти і науки повідомив про те, що наразі готується рішення про скасування відпрацювання державних цільових направлень.

Щодо середньої освіти, то Сергій Квіт наголосив на необхідності скорочення кількості звітів. МОН уже скоротило кількасот видів звітів для середньої школи.

У планах МОН, як повідомив Сергій Квіт, перехід до 12-річної середньої освіти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Освітні програми для використання в закладах дошкільної освіти у 2024/2025 навчальному році

Зміст освітнього процесу в закладі дошкільної освіти реалізовують відповідно до вимог чинних програм розвитку, виховання й навчання дітей. Вибір програм на навчальний рік обговорює та затверджує педагогічна рада закладу
53177

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

З досвіду STEM-освіти у початкових класах

Як учні створили фітокартину та робота-поливальника — своїм досвідом реалізації STEM-проекту в початковій школі ділиться Анна Савіцька, вчитель інформатики
34125

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді