Встановлення доплати за завідування навчальним кабінетом керівнику навчального закладу

Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Хто встановлює доплату за завідування навчальним кабінетом директору загальноосвітнього навчального закладу: сам директор під час розподілу навчального навантаження чи начальник відділу освіти районної державної адміністрації?

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV, з метою підвищення рівня організації навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища загальноосвітніх навчальних закладів наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 № 601 затверджено Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів (далі — Положення про навчальні кабінети).

Згідно з пунктом 3.3 Положення про навчальні кабінети у навчальних закладах створюються кабінети:

  • фізики
  • інформатики
  • біології
  • хімії
  • майстерень трудового навчання, обслуговуючої праці з лабораторними приміщеннями, що прилягають до цих кабінетів
  • спортивні, актові зали
  • інші кабінети з окремих предметів відповідно до умов і потреб закладу.

Пунктом 7.1 Положення про навчальні кабінети встановлено, що роботою кабінету керує завідувач, якого призначає директор з числа досвідчених учителів наказом по загальноосвітньому навчальному закладу.

Відповідно до пункту 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102), учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10–13 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Тобто цим нормативно-правовим актом не встановлено обмежень щодо встановлення доплати за завідування кабінетом керівним працівникам навчальних закладів.

Відповідно до останнього абзацу пункту 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 преміювання керівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступників, установлення їм надбавок і доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Тому директору загальноосвітнього навчального закладу, який має години педагогічного навантаження з відповідного навчального предмета та на якого наказом покладено виконання обов’язків завідування навчальним кабінетом, має виплачуватися доплата за завідування таким кабінетом.

Конкретний її розмір у межах від 10 до 13 відсотків ставки заробітної плати встановлює керівник органу управління освітою за погодженням з профкомом первинної профспілкової організації, що відображається у тарифікаційному списку (додаток № 1 до Інструкції № 102). Розмір доплати обчислюється зі ставки заробітної плати вчителя відповідної кваліфікаційної категорії, встановленої за наслідками атестації, незалежно від обсягу педагогічного навантаження на тиждень, затвердженого при тарифікації.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді