Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів

На підставі медичного висновку жінкам надають оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:

  • до пологів — 70 календарних днів
  • після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів

Особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами надають з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками — надають одному з батьків на їхній розсуд.

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюють сумарно. Тривалість такої відпустки становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів). Їі надають повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

До відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жінки приєднати щорічну відпустку незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді