Уведення до штатного розпису ліцею-­інтернату посади соціального педагога

Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Які є нормативно-правові підстави для введення до штатного розпису ліцею-інтернату посади соціального педагога?

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV ліцей (ліцей-інтернат) належить до загальноосвітніх навчальних закладів.

Положення про науковий ліцей та науковий ліцей-інтернат

Відповідно до Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205 (далі — Типові штатні нормативи), посада соціального педагога вводиться в штати шкіл за наявності фахівців згідно з нормативами чисельності соціальних педагогів шкіл відповідно до Положення про психологічну службу системи освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 03.05.1999 № 127 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 02.07.2009 № 616, далі — Положення).

Згідно з Нормативами чисельності соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів, поданими в додатку до Положення, максимальна кількість штатних одиниць посад соціальних педагогів встановлюється залежно від чисельності учнів та місця розташування загальноосвітнього навчального закладу (місто чи село), але не більше однієї одиниці посади на заклад.

При цьому Типовими штатними нормативами не виокремлено норми введення зазначених посад до штатних розписів ліцеїв, гімназій, ліцеїв-інтернатів. Однак установлено, що посади соціальних педагогів загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) вводяться з розрахунку не більше однієї ставки на навчальний заклад за рахунок коштів загального фонду відповідних бюджетів (для державних і комунальних навчальних закладів).

Установлено також, що у випадках, коли посади, перелічені в Нормативах чисельності соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів, не можуть забезпечити належне функціонування навчального закладу, за рахунок можливостей місцевого бюджету та інших джерел, передбачених чинним законодавством, можуть бути введені додаткові посади соціальних педагогів.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді