Заміна тимчасово відсутніх учителів учителями іншої спеціальності

Автор
заступник начальника управління — начальник відділу оцінювання закладів освіти управління інституційного аудиту Державної служби якості освіти України
Чи можна організовувати заміни тимчасово відсутніх учителів учителями іншої спеціальності?

Питання проведення та оплати заміни уроків регулюють такі нормативні документи, як:

  • Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 
  • лист Міністерства освіти і науки України «Про організацію та порядок оплати праці за заміну тимчасово відсутніх учителів» від 28.11.2008 № 1/9-770 (далі — Лист)

Відповідно до Листа керівники навчальних закладів несуть відповідальність за своєчасне і повне виконання програм з усіх навчальних предметів у межах часу, передбаченого на кожний предмет відповідно до робочого навчального плану, а також встановленої максимальної кількості навчальних годин на тиждень для учнів, не допускаючи їх перевантаження.

Керівники навчальних закладів мають організовувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності. У цьому випадку вчителям, які проводили заміну, забезпечують оплату праці за додатково проведені уроки відповідно до пункту 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти.

Однак якщо таку заміну організувати неможливо, тимчасово відсутніх учителів замінюють учителі іншої спеціальності, виконуючи програму свого навчального предмета наперед, щоб згодом передати відповідні години вчителю, який був відсутній, для виконання пропущеної навчальної програми.

У такому випадку вчителям, які замінювали тимчасово відсутніх учителів, додаткову оплату праці не провадять. Їм виплачують заробітну плату відповідно до тарифікації. 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді