Організація протиепідемічних заходів у закладах освіти: нові рекомендації

Міністерства охорони здоров`я затверддило нові протиепідемічні заходи на період карантину

Працівник відмовляється від вакцинації: чи допускати до роботи

МОЗ затвердило нові протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину.

У Постанові визначено обов'язки суб'єктів, що відповідають за влаштування та утримання закладів освіти, з урахуванням необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації.

Як діяти, якщо працівник захворів на COVID-19

У документі визначено вимоги щодо організації освітнього процесу, покладених на керівників та працівників закладів освіти в період карантину.

Крім того, визначено вимоги до організації харчування в закладах освіти, вимоги до транспорту, який перевозить дітей та працівників, а також вимоги до поводження з використаними засобами індивідуального захисту.

Що забезпечує керівник закладу освіти

Керівник закладу освіти має забезпечити:

  • організацію централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів;
  • проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, контроль за виконанням цих вимог;
  • необхідні умови для дотриманням працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо);
  • обмеження проведення масових заходів в закритих приміщеннях (окрім заходів, необхідних для забезпечення функціонування закладів освіти - проведення педагогічних рад, засідань ректоратів, конкурсних комісій, конференцій трудового колективу тощо);
  • медичні пункти закладу необхідними засобами та обладнанням;
  • розміщення інформації (плакатів/банерів) про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю.

Також передбачено, що у новому навчальному році допуск до роботи персоналу здійснюватиметься за умови використання засобів індивідуального захисту та після проведення термометрії безконтактним термометром.

Працівники із ознаками гострого респіраторного захворювання або підвищеною температурою тіла понад 37.2 С на робоче місце не допускатимуться.

Також у закладах освіти мають бути розроблені маршрути руху здобувачів освіти, в яких повинні бути задіяні всі можливі входи в приміщення закладу, та складений графік, за яким відбувається допуск здобувачів освіти до закладу.

Учителі та педагогічні працівники перед початком занять будуть проводити опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

Вхід до приміщень закладу дозволяється при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим.

Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях.

У розкладі занять буде передбачено можливість визначення різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп.

Як працювати закладам освіти відповідно до зон

Інструктивно-методичні рекомендації щодо підготовки до нового навчального року та опалювального сезону

Організація харчування

Керівник закладу освіти розробляє графік харчування здобувачів освіти. Також у МОЗ рекомендують провести розрахунок максимальної кількості учнів, які можуть одночасно отримувати та вживати їжу, не порушуючи фізичної дистанції 1 метр. Організація мультипрофільного харчування за типом "шведського столу" та шляхом самообслуговування на період карантину не дозволяється.

Функціонування питних шкільних фонтанчиків на території закладу освіти не дозволяється. Питний режим здобувана освіти організовується з допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини або фасованої питної продукції.

При організації харчування необхідно забезпечити відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб.

У разі неможливості забезпечення дітей гарячим харчуванням організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції відповідно до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Працівники харчоблоку забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, одноразовими рукавичками. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.

Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисних масок одноразових рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками.

При організації харчування необхідно забезпечити умови для дотриманням працівниками правил особистої гігієни - рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо.

З працівниками харчоблоку необхідно провести навчання щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, забезпечити контроль за виконанням цих вимог.

Організація перевезення дітей та працівників до закладу освіти

Перевізники, які здійснюватимуть перевезення дітей та працівників до закладу освіти мають забезпечити проведення дезінфекційних заходів у салоні транспортного засобу, щоденний контроль за станом здоров'я водіїв, вхід до салону автотранспорту при наявності засобів індивідуального захисту тощо.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді