Дезінфікуємо гаджети й оргтехніку: як, коли та скільки

МОЗ наполегливо рекомендує під час пандемії COVID-19 регулярно очищати поверхні, яких торкаєтеся, мити руки та не чіпати обличчя. З’ясуйте, як запобігти поширенню інфекцій через телефони та ноутбуки

Як замінити вихователів, які йдуть у відпустку: 4 способи

Щодня ви користуєтеся електронними гаджетами на роботі й удома. Але якщо руки ви миєте з милом багато разів на день, то гаджети — жодного. Помили руки та знову берете телефон, торкаєтеся клавіатури з купою мікробів і бактерій.

Подбайте про свої робочі інструменти. Регулярно дезінфікуйте смартфон, клавіатуру ноутбука та комп’ютера, екрани планшета й інших гаджетів. У цій статті — детальна інструкція, як правильно очистити електронні пристрої. Ці поради універсальні. Застосовуйте їх не тільки вдома, а й на робочому місці, і не лише під час епідемії коронавірусу.

Як часто очищати смартфон і комп’ютер

На запитання «Якщо я ретельно мию руки перед тим, як сідаю за комп’ютер чи беру телефон, як часто дезінфікувати свої пристрої?» у науковців-експертів є відповідь.

«Якщо ви миєте руки щоразу, перш ніж використовувати смартфон, то цього достатньо, щоб не передати інфекцію дотиком. Однак так часто мити руки небезпечно. Тому протирайте сенсорні екрани та чохли один чи два рази на день. Нехай це стане для вас новою звичкою, обов’язковою, рутинною справою.

«Проте, якщо ви кладете телефон на потенційно забруднену поверхню, рідко миєте руки, то очищайте його частіше», — порекомендував доцент кафедри біологічних наук Університету науки і техніки Міссурі, США (Missouri University of Science and Technology, USA) доктор Девід Вестенберг (Dr. David Westenberg).

«Найбільш імовірним способом зараження вашого пристрою вірусом є чхання чи кашель поруч із ним. Мікроскопічні краплі, що містять вірус, можуть осісти на телефоні після цього. Отже, якщо ви були поруч із кимось, хто кашляє чи чхає, було б непогано почистити ваш телефон», — сказав директор Центру передових харчових технологій Університету Рутгерса, США (Rutgers University, USA) професор Дональд Шаффнер (Dr. Donald W. Schaffner).

Шаффнер зауважив: «Якщо ви не перебуваєте вдома з кимось, у кого є вірус SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, то малоймовірно, що на вашому телефоні є якийсь патогенний вірус. Я не думаю, що є причина чистити ваш телефон частіше ніж раз на день, хіба що ви потенційно допустили потрапляння вірусу».

Які рекомендації врахувати

Виробники багатьох електронних пристроїв оперативно відреагували на епідемічну ситуацію у світі й запропонували варіанти дезінфекції.

Найбільший у світі виробник телефонів компанія Samsung запропонувала в 19 країнах світу, зокрема й в Україні, безплатний сервіс дезінфекції від коронавірусу. В офіційних сервісних центрах Samsung Service Center і фірмових магазинах Samsung гаджети очищують за допомогою пристроїв на основі ультрафіолету без застосування хімічних речовин. Скористатися цією послугою можуть власники смартфонів від будь-яких виробників.

Щоб самостійно дезінфікувати пристрої, Samsung рекомендує користуватися 70‑відсотковим розчином етанолу чи ізопропілового спирту. Нанесіть його на тканину з мікроволокна, потім очистіть телефон.

Google пропонує чистити телефон тканиною, яку ви злегка змочили мильною водою. Стежте, щоб волога не потрапила всередину.

Компанія Apple рекомендує використовувати дезінфекційні серветки, що містять 70‑відсотковий розчин ізопропілового спирту для очищення будь-яких твердих непористих поверхонь. Звичайні вологі серветки очищують видимий бруд, але не знищують патогенів.

Технологія очищення різних приладів відрізняється, але дотримуйте загальних рекомендацій.

Як дезінфікувати смартфон

Очистіть чохол телефона. Спочатку зніміть чохол із телефона. Якщо чохол виготовлений із силікону, металу чи пластику, ретельно промийте його в теплій мильній воді та дайте йому висохнути на повітрі.

Щоб очистити шкіряний чохол, знадобляться:

  • м’яка губка чи тканина;
  • ганчірка чи серветка, яка добре поглинає вологу;
  • невелика посудина з теплою водою;
  • трохи рідкого мила.

Зробіть мильний розчин. Для цього налийте трохи мила у воду та ретельно перемішайте. Потім змочіть губку чи м’яку тканину в цьому розчині, відіжміть і витирайте чохол. Не беріть жорсткого матеріалу для відмивання, щоб не подряпати чохла.

Відмити його буде непросто, бо шкіра добре вбирає інші речовини. Наберіться терпіння. Коли аксесуар стане достатньо чистим, насухо витріть його з усіх боків серветками чи ганчіркою.

Очистіть телефон. Приготуйте розчин для чищення. Для цього розведіть 70‑відсотковий ізопропіловий спирт із водою у співвідношенні 1:1.

Візьміть шматок м’якої безворсової тканини чи полотна з мікрофібри. Така тканина може бути в комплекті з окулярами чи іншими гаджетами.

Вимкніть телефон. Змочіть куточок тканини в невеликій кількості спиртового розчину та протріть ним екран телефона і корпус. Увімкніть тільки після того, як він повністю висохне.

Більшість сучасних смартфонів водонепроникні, але все одно будьте обережними. Переконайтеся, що вода не потрапила всередину через отвори для навушників і заряджання. Не занурюйте телефон в очисні рідини, не лийте й не бризкайте засіб безпосередньо на гаджет. Не використовуйте жорстких матеріалів, паперових серветок, рушників, які потенційно можуть завдати шкоди екрану.

Скористайтеся ватними паличками, щоб видалити маленькі крихти та бруд у важкодоступних частинах телефона — у куточках або подряпинах на корпусі. Особливо обережно чистьте роз’єм USB, щоб не залишити там волокон чи інших сторонніх часточок.

Щоб чистити корпус і роз’єми, можете використовувати невелику м’яку зубну щітку.

Коли телефон і чохол повністю висохнуть, надягніть чохол на телефон.

Спиртовою серветкою чи змоченою в розчині мікрофіброю ретельно протріть навушники, зарядний пристрій телефона.

Як дезінфікувати ноутбук і ПК

Вимкніть ноутбук і всі периферійні пристрої.

Почистьте клавіатуру, порти й вентиляційні отвори. Переверніть ноутбук догори дном і злегка потрясіть його, щоб витрусити крихти, які там, можливо, є.

Акуратно протріть змоченою у спиртовому розчині мікрофіброю клавіатуру. Особливо ретельно почистьте клавіші Enter і пробіл. Щоб почистити бокові сторони клавіш та куточки, використовуйте ватні палички чи м’яку зубну щітку.

М’якими круговими рухами протріть дисплей. Завжди зволожуйте саму тканину, а не розпиляйте рідину прямо на екран. Ретельно відіжміть її, перш ніж протирати поверхню.

Обережно протріть сенсорну панель тачпада маленькими круговими рухами, щоб видалити сліди пальців. Зробіть те саме на підставках для рук.

Коли внутрішня частина ноутбука стане чистою, закрийте ноутбук і повторіть ті самі кругові рухи на кришці й нижній частині корпусу. Регулярно змочуйте очищувальну серветку за потреби.

У стаціонарному комп’ютері ретельно очистьте клавіатуру, мишу й навушники. Обробіть кнопку ввімкнення на передній панелі корпусу комп’ютера. Якщо користуєтеся флешкою, протріть і її корпус.

Статтю підготувала Світлана Певнева, експерт з адміністративного менеджменту та IT-технологій,

для журналу Практика управління дошкільним закладом



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді