Хто шукає — завжди знайде… гроші на передплату періодики

Автор
шеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
Робота керівника закладу освіти потребує швидкого доступу до професійної інформації. Щоб іти в ногу зі змінами в законодавстві та правильно і вчасно застосовувати його норми, можна користуватися різними джерелами знань. Звичне й перевірене для більшості керівників — наші освітянські періодичні видання. Однак щороку виникає питання: як оформити передплату періодики, коли грошей на це немає

Комунальним закладам освіти постійно бракує коштів, щоб задовольнити потреби педагогів на підвищення професійної майстерності, забезпечити якісний освітній процес. Бюджетних коштів ледь вистачає на виплату зарплат і найнеобхідніші витрати (оплата енергоносіїв, водопостачання, проведення дріб’язкового ремонту обладнання чи косметичного ремонту тощо). Модернізація обладнання, закупівля навчальної літератури, ігрового обладнання, дидактичного матеріалу, передплата періодики — часто недосяжні. Через це заклади освіти шукають додаткові джерела фінансування. Хороша новина в тому, що інколи це вдається. Однак для більшості закладів типова ситуація така:

  • якщо з’являються гроші, то керівник спрямовує їх на «латання дірок»: потік кран, зламався замок...;
  • засновник забороняє звертатися до батьків, депутатів по допомогу;
  • керівнику заборонено жалітися, а дозволено жити під гаслом «У нас все добре»;
  • керівника часто звинувачують у хабарництві.

Як написати статтю для сайту: поради експерта

Можливо, я дещо й драматизую, але зрозуміло одне: грошей на передплату періодики немає.

Змоделюємо ситуації, які забезпечать педколектив фаховими виданнями. Не без допомоги батьків, звісно. Нагадаю ці видання:

  • «Практика управління закладом освіти»;
  • «Заступник директора школи»;
  • КОЗА Онлайн — готові шаблони документів для організації роботи школи.

1. Просити то просити, або Подарунок від випускників

Наприкінці навчального року заклад освіти проводжає учнів випускних класів у доросле життя. Незабутні випускні свята, задоволені результатами роботи закладу батьки... Зазвичай вони хочуть віддячити, тому дарують закладу подарунок на згадку. Поради «що подарувати» запитують у класного керівника, заступника директора чи керівника. Порадьте їм зробити передплату комплекту «Зразкова школа».

Відповідь на їхнє запитання може бути такою: «Час, який ваші діти провели у закладі, був для них цікавим та пізнавальним. Ми не лише забезпечували якісний освітній процес, й дбали про підвищення професійної майстерності педагогів. Сподіваємося, що ви приведете до нас і своїх молодших діток. Будьте певні, що ми розвиватимемося й надалі. Щоб це забезпечити, ми були б раді отримати від вас неоціненний подарунок — комплект періодичних видань «Зразкова школа».

2. Про майстерність педагогів дбаємо спільно

Приклад листа батьківському комітету

Щокварталу в закладі проводять засідання педагогічної ради. У травні — підбивають підсумки роботи закладу за навчальний рік, у серпні — проводять установче засідання. На будь-яке із засідань педагогічної ради можна запросити голів батьківських комітетів груп.

На засіданні, окрім доповідей про результати організації освітнього процесу з того чи того питання, успіхи дітей, показують шляхи, завдяки яким досягнули такого результату. Саме тут розкажіть, а ліпше продемонструйте джерела, з яких ви черпали інформацію, де знаходили підказки, рекомендації.

Одне з прийнятих на засіданні рішень може бути:

  • ініціювати перед батьківським комітетом закладу організацію передплати фахових видань для працівників закладу;
  • підготувати лист-клопотання педагогічної ради до батьківського комітету закладу (класів) щодо передплати фахових видань.

Рішення педагогічної ради колегіальне, тому керівника не звинуватять у вимаганні.

3. Від нас — смаколики, від вас — професійна підтримка

Ярмарки стали звичним явищем для багатьох закладів освіти. Працівники закладу, а також діти приносять на ярмарок домашню випічку, солодощі, фрукти тощо. Педагоги чи діти рекламують і продають свій крам, викладений на імпровізованих прилавках, а відвідувачі купують усе, що припало до смаку.

Виручені кошти йдуть на потреби закладу, працівника чи дитини, яка потребує допомоги. Пропонуємо використати цей досвід, однак з іншою метою — для передплати періодичних фахових видань.

Радимо: відповідальною особою за збори коштів та оформлення передплати має бути хтось з учнів. Це забезпечить прозорість ваших намірів.

4. Концерт на благо — і гарно, і корисно

Організуйте благодійний концерт. Що з нього матимете? Заклад — кошти на передплату, батьки — гарний настрій і теплі усмішки, діти — свято, можливість виступити, показати свої таланти.
Алгоримт підготовки концертів такий самий, як і ярмарків.

Якщо плануєте зробити благодійні квитки, то у протоколі засідання батьківського комітету зафіксуйте їх вартість. Проте благодійний внесок може бути й на розсуд гостей, якщо в залі стоятиме скринька.

5. Звіт керівника перед громадськістю — місток для діалогу

Керівники закладів щорічно в червні — липні по завершенню навчального року мають звітувати перед педагогічними колективами, батьківськими комітетами, радами та піклувальними радами закладів про виконану роботу за рік на спільному їх засіданні.

Під час виступу переходьте до діалогу: що зробили, хто цьому сприяв, що допомогло реалізувати задумане, які виникали проблеми та як їх розв’язували. Знову ж таки, акцентуйте увагу на необхідності фахової інформаційної підтримки педагогів, медичних працівників.

Батьки захочуть, щоб працівники закладу були всебічно обізнаними та якісно організовували освітній процес.

6. Маєте орендарів — співпрацюйте з ними

Якщо у закладі є вільні приміщення, то їх можна надавати в оренду для проведення освітньої роботи. Норма щодо надання додаткових освітніх послуг передбачена Законом України «Про освіту».

Даєте дозвіл на організацію додаткових освітніх послуг чи підписуєте договір оренди — укладіть договір про взаємодію з орендарями. У ньому передбачте допомогу, яку вони надаватимуть закладу. Важливі аспекти надання допомоги:

  • безкорисливість — надання допомоги на благо інших без будь-якої вигоди;
  • цільова спрямованість — наявність конкретної мети й надання допомоги тим, хто її потребує.

7. Благодійна допомога — крок до передплати

Один зі способів поповнити бюджет закладу — внески, що надходять як благодійна допомога від фізичних та юридичних осіб. Це можуть бути грошові, майнові внески або допомога у вигляді робіт чи послуг. Та допомога сама собою приходить рідко.

Поцікавтеся, які благодійні організації працюють у сфері освіти. Напишіть їм. Лист розпочніть з головного. Спочатку — висновок і суть пропозиції, а вже потім — причини, деталі, варіанти.

Якщо знайшли благодійника, підпишіть відповідні локальні акти, як-от:

  • положення (порядок) про організацію прийому, обліку та звітності щодо благодійних внесків;
  • наказ про призначення відповідальних осіб за приймання благодійних внесків та осіб, які контролюють правильність їх приймання.

Попросіть благодійника написати заяву про перерахунок коштів або скласти письмовий договір. У документі слід вказати мету благодійного внеску та цілі, на які заклад освіти може його використати.

Законодавство передбачає два способи збору коштів від благодійників: у касу та безпосередньо на рахунок закладу. А спосіб оформлення благодійного внеску залежить від того, у якому вигляді він надійшов до закладу — як кошти чи товари (роботи, послуги).

8. Публічний збір благодійних пожертв можуть організувати батьки

Ініціюйте питання збору коштів перед батьківським комітетом. Та пам’ятайте, що це справа добровільна. Підтримали — добре, а ні — є й інші способи зібрати кошти.

Публічний збір благодійних пожертв — добровільний збір цільової допомоги у формі коштів або майна серед невизначеного кола осіб. Підстави та необхідні документи — у статті 7 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Батьки можуть використовувати інтернет (соціальні мережі, сайти благодійних організацій), телебачення та радіо (рекламні оголошення). Також можна виготовити благодійну скриньку і поставити її у закладі. На ній має бути чітко вказано, на що збирають гроші.

За зібрані пожертви батьківський комітет й оформить передплату професійної періодики.

9. Перешерстіть КЕКВ

КЕКВ визначайте за Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333 (далі — Інструкція). Заклад може передплачувати періодику, щоб отримати професійну інформацію та поповнити бібліотечні фонди.

Інструкція передбачає:

  • КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» — для придбання або передплати періодичних, довідкових, інформаційних видань, зокрема електронних, та отримання професійної інформації;
  • КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» — для поповнення музейних та бібліотечних фондів;
  • КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» — для сплати послуги за доставку видань у разі, коли передплачуєте періодичні друковані видання через поштові відділення ПАТ «Укрпошта», або для сплати послуги з доступу до електронного журналу (за умови, що саме це передбачає договір), абз. 8 пп. 1 пп. 2.2.4 п. 2.2 Інструкції № 333).

Одна із змодельованих ситуацій стане в пригоді для пошуку коштів на передплату фахової періодики. До речі, не забудьте подякувати тим, хто долучився, і відзвітувати.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді