Кошти субвенції на обладнання класів Нової української школи

Час складати перелік обладнання для початкових класів до нового навчального року. Чому?

4 квітня Кабмін прийняв постанову № 237 «Про деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”».

Так Уряд визначив розподіл субвенції у держбюджеті, виділеної на обладнання закладів початкової освіти Нової української школи на 2018 рік.

Новий Порядок та умови надання субвенції НУШ

Обсяги субвенції на 2018 рік

Загальний обсяг субвенції — 1 млрд 385,2 млн грн, з них:

Постановою КМУ деталізовано порядок використання частини субвенції у розмірі 998,7 млн грн, яка передбачена на закупівлю обладнання.

Розподіл витрат на закупівлю обладнання для початкової школи:

  • 40% коштів — на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-го класу (між областями подальший розподіл коштів здійснюватиметься з огляду на кількість класів початкової школи в регіоні)
  • 40% коштів — на закупівлю сучасних меблів для початкових класів (між областями розподіл коштів здійснюватиметься з огляду на кількість учнів 1–4-х класів у певній місцевості)
  • 20% коштів — на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів (між областями розподіл здійснюватимуть з урахуванням кількості закладів, у яких функціонує початкова школа).

Як розподілятимуть кошти субвенції між класами

За розрахунками, вказаними вище, субвенцію розподілятимуть по місцевих бюджетах, а між закладами освіти безпосередній розподіл коштів здійснюватимуть органи місцевого самоврядування.

До прикладу

Гроші на парти розподілятимуть, ураховуючи кількість учнів, на дидактичні матеріали — виходячи з кількості класів, на обладнання — з огляду на кількість шкіл

Для отримання відповідного фінансування адміністрація закладу освіти має скерувати бюджетний запит, вказавши в ньому перелік обладнання, яке необхідно придбати

Виступ Міністра Лілії Гриневич на засіданні Уряду
щодо держсубвенції на обладнання початкових шкіл

(тривалість 7:53 хв)

Як учитель початкових класів може отримати необхідні меблі

Аби заклад освіти отримав необхідні меблі, директор має сформувати й направити бюджетний запит до місцевого органу управління освітою. Згідно з потребами, зазначеними у запиті, управління може виділити кошти на закупівлю меблів.

Попередньо директор закладу освіти збирає інформацію щодо необхідності закупівлі меблів (чи іншого обладнання) від кожного педагогічного працівника, закріпленого за відповідним навчальним класом.

Вихідні та робочі 2020

Джерела фінансування освітньої субвенції

Кошти на освітню субвенцію виділяють:

  • частково з державного бюджету
  • частково з місцевого бюджету.

Зауважте!

Майже мільярд гривень виділено з державного бюджету на закупівлю обладнання для початкових класів. У Постанові № 237 передбачено, що місцеві бюджети мають дофінансувати.

Частки дофінансування такі:

  • 30% — для міст обласного значення
  • 10% — для ОТГ
  • 5% — для гірської, сільської місцевості та території на лінії зіткнення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді