Як використати штучний інтелект в освіті

Автор
Головний редактор порталу «Педрада»
Поява чат-бота зі штучним інтелектом ChatGPT викликала справжній фурор серед дітей та дорослих. Появу штучного інтелекту можна ігнорувати, а можна використати у роботі з учнями та під час підготовки до уроків. Ділимося ідеями у статті.

Поки діти обдумують, як обійти навчання з чат-ботом, вчителі замислюються над тим, як використати його у роботі. Часто відповіді від чат-бота важко відрізнити від роздумів людини. Він може стати як помічником, так і справжнім випробуванням для освітян. Адже діти почали активно його використовувати під час виконання домашніх завдань та роботи на уроках.

Сексуальне насильство над дитиною в інтернеті: як розпізнати

Що таке ChatGPT

Давайте для початку з’ясуємо, що таке ChatGPT. Це чат-бот з великою мовною моделлю, розроблений OpenAI на основі GPT-3.5. Він може взаємодіяти у формі розмовного діалогу і давати відповіді на запитання.

Крім того, чат-бот враховує послідовність слів у реченні та наступних реченнях і це дає йому можливість писати абзаци та цілі сторінки контенту. Це чудова можливість для освітян, адже його можна використовувати у повсякденній роботі, а також у роботі безпосередньо з учнями.

.

 

Які особливості  ChatGPT

ChatGPT запрограмований таким чином, щоб не давати токсичних або образливих відповідей. Також під час роботи з чат-ботом треба враховувати той факт, що якість відповіді залежить від якості питання. Чим точніше буде поставлено питання, тим якіснішою і точнішою буде відповідь. Одним із недоліків ChatGPT вважають неточність відповідей. Тобто, на перший погляд відповідь може здаватися правильною, але насправді – неточною або й оманливою. Цю особливість теж можна використати у роботі.

Як використати ChatGPT під час роботи з учнями

Напишіть унікальний текст

ChatGPT може писати вірші, пісні, оповідання і навіть романи. Запропонуйте дітям написати твір на задану тему і використати чат-бот. ChatGPT може працювати з джерелами інформації та перетворитися на реальний інструмент для роботи. Після написання текстів за допомогою чат-боту дайте дітям можливість відредагувати його і додати свої думки. Порозмірковуйте на тему, що ви б змінили у тексті, чого не вистачає та як його можна удосконалити.

Поставте питання до теми уроку

Дайте дітям завдання поставити питання ChatGPT, яке буде пов’язане з темою уроку. Потім спробуйте разом обговорити помилкові твердження, неточні факти або неправдиву інформацію. Вчіть дітей мислити критично і вміти аналізувати прочитану інформацію.

На уроках історії можна запропонувати дітям поставити питання про якусь історичну подію і проаналізувати відповідь – знайти правдиву і хибну інформацію.

Як використовувати ChatGPT у власній роботі

Чат-бот може генерувати ідеї під час підготовки до уроку. Наприклад, можна підібрати завдання до теми уроку з англійської мови.

Як використати штучний інтелект в освіті

Також чат-бот може згенерувати задачі з математики чи завдання з інших предметів. Далі ви можете удосконалити приклади і додати свої ідеї і отримаєте готовий план-конспект уроку.

Крім того, можна запитати про освітні ресурси, де шукати необхідну інформацію чи варіанти інструментів для уроку.

Навчіть дітей вчитися

Важливо пояснити дітям, як працювати з ChatGPT. Це необхідно, бо вам не вдасться вберегти їх від бажання скористатися чат-ботом під час підготовки до уроків. Але ви можете навчити дітей мислити критично, шукати як позитивні сторони роботи зі штучним інтелектом, так і негативні.

Зауважте, що інформація в мережі не завжди є правдивою і часто буває перекрученою. Тому потрібно довіряти лише надійним і перевіреним джерелам. Це дозволить учням уважно ставитися до отриманої інформації, а не сліпо використовувати її.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді