Рекомендації вчителям щодо виховного процесу у новому році

МОН надало педагогам рекомендації щодо організації виховного процесу в новому навчальному році

Виховний процес у новому навчальному роціЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Уже традиційно Міністерство освіти та науки напередодні нового навчального року підготувало рекомендації для вчителів щодо організації виховного процесу в 2022/23 році.

У відповідному документі зазначена інформація щодо:

  •  національно-патріотичного виховання, 
  • протидії булінгу, 
  • запобігання домашньому насильству,
  • протидії торгівлі людьми, 
  • профілактики шкідливих звичок та девіантної поведінки, 
  • сприяння розвитку учнівського самоврядування, 
  • сімейного виховання у нових реаліях воєнного стану,
  • психологічної підтримки учасників освітнього процесу під час війни. 

Автори рекомендацій наголошують, що одним із головних завдань закладу освіти наразі є повсякденна психологічна допомога та емоційна підтримка учасників освітнього процесу. А перед освітянами стоїть важливе завдання — робота над власним емоційним станом і підтримка психічно-емоційного стану дітей.

Важливим аспектом сьогоденного життя є протидія маніпулятивним впливам, які постійно з’являються в нашому інфопросторі. Тому потрібно тверезо аналізувати всю інформацію, що надходить та навчати цього дітей. 

 

 

«Кількість повідомлень, яку ми «перетравлюємо», незрівнянна ні з чим та зростає щодня. Наше завдання — критично сприймати будь-яку інформацію, що надходить. Пам’ятати, що ми є суб’єктами нашого життя, а не об’єктами впливів зовні. І здатні усвідомлено приймати рішення. Більше того — маємо навчати цього наших дітей. У часи невизначеності, відсутності усталених рішень, які всі ми зараз переживаємо, особливого значення для виживання людини, суспільства, держави набуває критичне мислення», — зазначають у МОН.

Окрім того, вчителі мають пам’ятати та зосереджувати увагу на будь-які прояви булінгу, девіантної поведінки та ознаки домашнього насильства у своїх учнів. У разі потреби зв’язатися з відповідними службами допомоги вирішення таких проблем. 

Освітнє відомство зосереджує увагу на питаннях щодо активізації суспільно-значущої діяльності та розвитку учнівського самоврядування в закладах освіти.

Для ефективної практичної діяльності вчителя, рекомендації наповнені великою кількістю корисних посилань. Серед них і банк педагогічних технологій, матеріали МОН, вебінари, анімаційні ролики тощо.

Із змістом опублікованого матеріалу рекомендацій мають ознайомитися керівники органів управління освітою різного рівня, керівники та педагогічні працівники закладів освіти.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді