Порядок перевірок з праці: як організувати

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Перевірки з праці проходять за порядком. Як організувати та що врахувати — роз’яснює експерт

Із 31.12.2019 діє оновлений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 21.08.2019 № 823 (далі — Порядок). Уряд уніс зміни постановою від 04.12.2019 № 1132.

Акт перевірки: як не погодитися

Форма контролю тепер тільки одна

Як і раніше, перевірки проводять інспектори праці Держпраці та виконавчих органів ОМС — міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад. Але форма контролю тепер тільки одна — інспекційні відвідування. Невиїзних інспектувань оновлений Порядок не передбачає.

Новий документ за результатами перевірки

Серед документів, що складатиме інспектор праці за результатами інспектування, з’явився новий — попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Інспектор складе попередження одночасно з приписом про усунення порушень, якщо виявить порушення законодавства про працю.

Про прихід інспектор не повідомлятиме

Інспектор праці більше не зобов’язаний повідомляти роботодавця про інспектування. Попередня редакція Порядку передбачала, що інспектор інформує про перевірку, хоча й не уточнювала, коли саме він має це зробити. Винятком були інспектування з виявлення неоформлених трудових відносин. За такого предмета інспектування інспектор міг і не повідомляти роботодавця про свій візит, якщо вважав, що це зашкодить перевірці.

За новою редакцією Порядку інспектор може без попереднього повідомлення проходити до будь-яких приміщень, де використовується наймана праця, — о будь-якій годині доби. Робити це інспектор може за будь-якого предмету перевірки.

Немає можливості безплатного лікнепу від Держпраці

Попередня редакція передбачала, що роботодавець може сам запросити інспектора для «аналізу стану додержання законодавства про працю». За результатами такого аналізу складали довідку, а штрафи не накладали, навіть якщо виявляли порушення.

Публічні закупівлі

Норму прибрали, а штраф лишився

У новому Порядку немає норми про те, що роботодавця не оштрафують, якщо він виконає припис про усунення порушень у встановлений інспектором строк. Cанкції за порушення вимог законодавства встановлюють тільки законами, а штрафи у сфері праці чітко визначені статтею 265 КЗпП.

12.12.2019 Верховна Рада України зменшила штрафи у сфері праці, ухваливши законопроєкт № 1233. Він ще не набрав чинності. За відомостями сайту ВРУ документ «готується на підпис».

Якщо інспектор праці виявить неоформлених працівників, як і раніше, вживатиме заходів до притягнення до відповідальності об’єкта відвідування та його посадових осіб, і робитиме це одночасно із внесенням припису. Адміністративні штрафи на винних посадових осіб накладає суд. На скільки оштрафують за те чи те порушення, визначає стаття 41 КпАП.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді